Portrettbilde med lysende streker fotografert med fototeknikken lysmaling
© Shutterstock

Fiberoptisk stav gir deg kreative portretter

Lysmaling er en populær sjanger blant fotografer som ønsker å ta kreative bilder. Med en enkel lysstav kan du ta det et skritt videre og få fantastiske portrettbilder.

Ikke mange fotografer vet dette, men i flere lekebutikker skjuler det seg en genial lyskilde for kreative fotografer som liker å eksperimentere med lysmaling.

Vi snakker om et fiberoptisk lys som fås som både lamper og staver, og det fungerer ved at lys fra en pære sendes ut til endene gjennom lysledende kabler. 

Det resulterer i et helt spesielt lys som er svært velegnet til flotte lysmalingbilder, slik bildet øverst i artikkelen viser. 

Kom i gang med lysmaling

Lysmaling er ikke en vanskelig sjanger, men du må ville eksperimentere litt. Det er en del av det spennende ved å fotografere motivene. 

Det finnes mange forskjellige motivtyper som bare blir bedre av å legge til lysmaling.

Liker du landskapsbilder best, kan du gi dem et løft når du maler med lyset gjennom scenen, og i arkitektursjangeren kan du styre hvor lyset faller på motivet ditt 100 prosent. 

Hvis du i stedet er vant til å ta f.eks. portrettbilder, kan du også gi dem en god og kreativ piff med lysmaling. 

Med den fiberoptiske staven kan du nemlig tegne opp ansiktet på modellens former og konturer med de lysende trådene, som med en pensel. 

Det kan gi imponerende resultater til en svært rimelig pris, og du kan også ta et selvportrett hvis du setter kameraet til selvutløser på f.eks. to sekunder.

> Les også Fjernstyr kameraet ditt

lysmaling med fiberoptisk lys gir flotte bilder

Fiberoptisk lys blir ofte brukt som flotte nattlamper til barn og tenåringer, og kan som regel kjøpes i lekebutikker eller på nett. 

© Shutterstock

Slik stiller du inn kameraet 

Alle varianter av lysmaling krever ofte svært lange lukkertider på 10, 15 eller 30 sekunder og ofte enda lengre. 

Derfor er Bulb den viktigste funksjonen til lysmaling, som gir deg mulighet til å forlenge lukkertiden til over 30 sekunder.  

For å få et best mulig portrettet med lysmaling setter du bare kameraet på stativ og stiller det inn til selvutløser på to eller ti sekunder.

Deretter kan du justere lukkertiden til 30 sekunder, mens blenderåpningen er så stor som mulig og ISO-verdien står på AUTO. 

Når du trykker på utløseren, kan du bruke de fiberoptiske lysene som en pensel til å male lys på stedene i portrettet der du synes det skal være mest lys. 

Ikke la lyset hvile noen steder, men hold det i konstant og rolig bevegelse over modellen din og de stedene i bakgrunnen du vil ha lys på. 

Hvis ISO-verdien blir svært høy – over 800 – kan du justere den manuelt til f.eks. 100 eller 200 og justere lukkertiden til mer enn 30 sekunder med Bulb-funksjonen. 

> Les mer Skap magiske bilder ved å male med lys

selvlysende staver perfekt til lysmaling gir stemningsfulle kveldsbilder

Hvis du ikke finner fiberoptiske staver, kan du i stedet bruke selvlysende staver eller knekklys.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...