Fotograf fjernstyrer kamera

Når du fjernstyrer kameraet, sikrer det deg f.eks. mot rystelser under lange eksponeringer.

© Shutterstock

Så enkelt fjernstyrer du kameraet ditt

Når du har behov for å fjernstyre kameraet, finnes det flere gode muligheter. Det kan f.eks. gjøres med smarttelefonen, en kablet fjernutløser eller med trådløs fjernkontroll. Les her om hvordan du kommer i gang.

Uansett om du er en erfaren fotoentusiast eller nybegynner, kan du ha behov for å fjernstyre kameraet. Det kan f.eks. være ved kveldsfotografering med lang lukkertid der du vil unngå rystelser, eller hvis du skal ta bilder av dyr det er vanskelig å komme innpå. Det kan også hende at kameraet må settes i en vinkel der det er vanskelig å komme til utløserknappen.

Kameraprodusentene vet også at det er behov for nettopp dette, og de fleste nye kameraer har ganske avanserte innebygde Wi-Fi-funksjoner, slik at du kan fjernstyre kameraet ditt med en gratisapp på smarttelefonen – akkurat på samme måte som du også kan styre kameraet på en drone.

Avhengig av kameramerke og modell får du forskjellige muligheter, men ofte kan du styre de fleste innstillinger med betydning for f.eks. eksponering og fokus. Nedenfor kan du se hva du vanligvis kan kontrollere fra telefonen når den er koblet trådløst til kameraet.

>Les også: Derfor trenger du en fjernutløser

Panasonic Image App
Panasonic-Image-App

Med en app på smarttelefonen kan du ikke bare ta bilder på avstand. Du kan også stille inn kameraet. Her ser vi Panasonic Image App. Andre kameraprodusenter har lignende apper.

© Panasonic

Dette kan du stille inn med smarttelefonen

Velg program:
Direkte på telefonskjermen kan du bestemme om du vil fotografere i helmanuell modus eller f.eks. bruke blender- eller lukkerprioritert program.

Legg fokus:
Du kan velge nøyaktig hvor i bildet fokus skal ligge ved å trykke på skjermen med fingeren. Du kan også raskt stille inn hvilken fokusmetode du vil bruke, f.eks. følgefokus eller enkeltfokus. I noen tilfeller kan du finjustere med knapper.

Juster blender og lukkertid:
Det er knapper på skjermen, så du kan endre blenderåpning eller lukkertid uten å måtte holde kameraet.

Juster ISO-verdi og hvitbalanse:
Viktige innstillinger som ISO-verdi og hvitbalanse er direkte tilgjengelige. Det samme gjelder f.eks. bildeformat, lysmåling og eksponeringskompensasjon.

Ta bildene:
Trykk på knappen, som f.eks. kan hete Capture. Knappen kan også vises som et kameraikon. Ofte finnes det også en knapp for videoopptak.

Sjekk opptakene:
Du har rask tilgang til opptakene dine, som ligger på minnekortet i kameraet. Derfor kan du enkelt sjekke om bildene er som de skal være, direkte på skjermen. Du kan også overføre dem trådløst til telefonen din hvis du for eksempel vil dele dem på Facebook eller Instagram.

Fjernkontroll til kamera
Fjernkontroll til kamera

Et sett som Captur Remote Timer Kit fra Hähnel koster rundt 1000 kroner.

© Hähnel

Fjernstyr kameraet over større avstander

Har du behov for å fjernstyre kameraet på avstander over fem–ti meter, begynner det å bli vanskelig å bevare kontakten mellom kamera og mobil. Dermed mister du også muligheten til å styre kameraet. Det problemet kan løses på en annen måte.

Du kan nemlig kjøpe et fjernstyringssett som består av en sender og en mottaker. Det fungerer helt uavhengig av smarttelefonen, og mange sett har en rekkevidde på mellom 50 og 100 meter. Det er f.eks. perfekt hvis du setter kameraet ved et revehi og vil fotografere reveunger uten å forstyrre dem.

Du plasserer mottakeren i blitsskoen på kameraet og kobler den til kameraet med en kabel. Du har senderen i hånden din, og det er her du velger hvilken funksjon senderen skal ha når du fotograferer. Det er viktig at du kjøper et sett som passer til akkurat ditt kameramerke. De fås i forskjellige prisklasser fra noen hundrelapper og oppover.

Disse fjernkontrollene kan som regel også brukes hvis du vil ta opp timelapseopptak.

>Les også: Slik lager du en timelapsevideo

Kanskje du er interessert i...