Fang sjeldent himmelfenomen med kameraet ditt

På dette bildet ser vi Jupiter øverst til venstre, månen samt Venus ved en tidligere anledning. 21. desember 2020 vil Jupiter og Saturn nærmest se ut som én stor stjerne på himlmeen. 

© Shutterstock.com

Fang sjeldent himmelfenomen med kameraet ditt

Solsystemets to største planeter ser nærmest ut til å smelte sammen 21. desember. Det er første gang på 794 år at vi kan se fenomenet, som du kan fange med vanlig kamerautstyr.

16. desember 2020 av Kristoffer Engbo

Akkurat nå nærmer de to gassplanetene Saturn og Jupiter seg hverandere når du ser opp på nattehimmelen, og om få dager vil det nærmest se ut som om de smelter sammen.

21. desember 2020 vil planetene – sett fra jorden – stå så nært hverandre at de nærmest fremstår som én stor stjerne på himmelen. Det kalles en konjunksjon.

Faktisk er det et veldig sjeldent fenomen, for sist gang de to planetene så ut til være så nært hverandre, var i 1623, men det var i retning mot solen, så vi ikke kunne se dem. Derfor må vi tilbake til 4. mars 1226 for forrige gang vi kunne se samme fenomen.

>Les også: Slik fotograferer du stjerner

I virkeligheten er planetene flere hundre millioner kilometer fra hverandre, men siden de nesten står på linje med hverandre sett fra jorden, ser de ut til å smelte sammen.

Her kan du se konjunksjonen

Allerede i dagene opp mot 21. desember kan du fotografere de to planetene stå nært hverandre på himmelen, hvis været tillater det.

Databilde av Jupiter og Saturn i konjunksjon.

Dette datamaskingenererte bildet viser hvordan det kan komme til å se ut 21. desember 2020, når Jupiter og Saturn er i konjunksjon.

© Shutterstock.com

Planetene fremstår som nærmest hverandre 21. desember 2020 om ettermiddagen, men de går ned under horisonten omkring klokken 18, så vær klar rundt solnedgang, hvor du ser i sydsydvestlig retning nær horisonten.

>Les også: Slik fotograferer du nordlys

I blåtimen etter solnedgang vil planeterne typisk være tydelige før du kan se stjerner, og du unngår å få en helt svart himmel.

Slik fotograferer du konjunksjonen

Bruk stativ og fokuser manuelt. Det fungerer bra med moderat vidvinkel på for eksempel 28 mm, hvor du kan ha med litt forgrunn i form av bygninger, trær eller lignende, som kan vise størrelsesforhold.

Du kan typisk bruke ISO 100 en middels stor blender på for eksempel F8.0 og lukkertider på for eksempel fem sekunder.

Kanskje du er interessert i...