Nordlys foto ved Lofoten som illustration til en artikel der forklarer hvad er nordlys, hvordan kan man fotografere nordlys hvornår

Det er gode muligheter for å fotografere nordlys i Lofoten, der dette bildet er tatt.

© Shutterstock

Slik knipser du fascinerende nordlys

Når muligheten for å fotografere nordlys på den mørke nattehimmelen byr seg, må du og kameraet ditt slå til. Det krever noen enkle fotografiske ferdigheter og bare noen få hjelpemidler.

Å fotografere nordlys, også kjent som Aurora Borealis, er en av opplevelsene de fleste fotografer drømmer om.

I vinterhalvåret er det mulig å ta eksepsjonelle bilder av nordlys - og da særlig i våre nordligste landsdeler.

Fotografere nordlys - når?

Nordlyset viser seg fra august til april, og særlig rundt jevndøgn er det gode muligheter for å oppleve og fotografere nordlys.

De aller største mulighetene finner vi i våre tre nordligste fylker, men 20 mars 2018 skal være spesielt gunstig for at nordlyset også viser seg mye lenger sør.

Det er best å være utenfor byene, for der er det mye mindre lysforurensning. En klar himmel gir de beste forutsetningene for å fotografere nordlys. Det er en lurt å gå ut en halvtime før du skal fotografere nordlys, det gir øynene dine tid til å venne seg til mørket.

Utstyr for å fotografere nordlys

Sigma 12-24mm er et godt vidvinkelobjektiv for fotografering av nordlys

Sigma 12-24mm F4.0 DG HSM Art er et god kandidat for et et objektiv du kan fotografere nordlys med. Det fikk karakteren 9 i testen vår, og er til og med mye billigere enn tilsvarende objektiver fra Nikon og Canon.

© Sigma

Dette trenger du

Når du skal komme i gang med å fotografere nordlys, må du ha et godt speilrefleks- eller systemkamera samt en kraftig vidvinkel.

Kitobjektiver kan til nød brukes til å fotografere nordlys, men de beste bildene av nordlys får man med brennvidder i området 10-20 mm.

Et stativ må du også ha med, pluss en hodelykt. Den er til stor hjelp for å fotografere nordlys når du skal stille inn kameraet i mørket.

En fjernutløser kan også være kjekt å ha hvis man vil unngå rystelser ved de lange lukkertidene når du vil fotografere nordlys. Alternativt er kameraets selvutløser også en god løsning.

> Akkurat nå kan du få en kikkert med 2 utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. Du sparer 996 kroner. Se mer her. 

Kamerainnstillinger for å fotografere nordlys

Nordlysbilde med vidvinkel. Du kan fotografere nordlys i Norge
Aurora Borealis

Et hus i forgrunnen kan gjøre et nordlysbilde mere interessant

© Shutterstock

Når du skal fotografere nordlys, er det best å finne et sted med en interessant forgrunn, og fritt utsyn mot nord.

Et hus, et tre eller et annet objekt i forgrunnen gjør det også enklere å fokusere. Kameraets autofokus har nemlig tøffe kår i mørket, og fokus vil typisk stå og jobbe fram og tilbake i jakten på et fokuspunkt i mørket.

Hvis det ikke er noen objekter i motivet som kameraet kan fokusere på, setter du kameraet på manuelt program, stiller fokus på uendelig og går litt tilbake.

Du kan ikke velge samme lukkertid hver gang du skal fotografere nordlys. Noen ganger er lyset kraftig, andre ganger er det svakt. Lukkertiden kan faktisk variere fra fire til 25 sekunder, så du må prøve deg fram.

Akkurat nå får du Photoshopskolen med 2 utgaver av Digital FOTO levert i postkassen for bare 49 kroner.

Husk stativ når du skal fotografere nordlys

Ved å bruke stativ til å fotografere nordlys kan du redusere ISO-verdien og sikre deg finkornede bilder av nordlys med mange detaljer.

Fotografer nordlys i råformat, da kan du sette hvitbalansen til automatisk og tilpasse den i bildebehandlingen etterpå.

Lær deg mer om nordlys

I grafikken under kan du lese mer om nordlys, hvor i Norden du har størst mulighet for å oppleve det og hvordan det oppstår.

Du kan bla deg fram og tilbake med pilene nedenfor for å lære mye mer om nordlys.

Kanskje du er interessert i...