Bilde av månen og Mars ved siden av hverandre på himmelen

16. november vil månen være litt mere enn halvveis opplyst, så det vil være god muligheter for å se både månen og Mars – og få et flott bilde som dette.

© Shutterstock

Fotografer månen og Mars ved siden av hverandre

Vil du ha et spektakulært bilde av månen og Mars ved siden av hverandre, må du rette kameraet mot himmelen 16. november. Da ligger de to himmellegemene på linje.

13. november 2018

Siden 14. november har månen og naboplaneten vår Mars flyttet seg nærmere og nærmere hverandre, og for oss her i Skandinavia kulminerer dette i et møte 16. november.

Mars og månen på samme linje

De to himmellegemene vil stå høyest på himmelen i sydlig retning mellom klokken 19 og 20. 

Så fort du har funnet den litt over halvveis opplyste månen på himmelen, kan du ikke unngå å se den lille røde planet Mars på rett linje med den. 

Gjennom hele måneden vil Mars lyse kraftigere enn selv de klareste stjerner. 

I rommet vil selvfølgelig ikke månen og Mars være helt inntil hverandre. Akkurat nå er avstanden fra månen til jorden cirka 400 000 kilometer – til sammenligning er Mars er cirka 330 ganger så langt borte fra månen. 

Men for oss på jorden vil det se ut som om månen og mars ligger på samme linje.

Slik foreviger du fenomenet med kitobjektivet

Det er ingen grunn til å holde igjen fordi du ikke har et dyrt superteleobjektiv eller et teleskop. 

Du kan absolutt få interessante bilder av fenomenet med objektivet som fulgte med kameraet ditt. Se hvordan du gjør det her.

Har du ikke mulighet for å stå klar med kameraet 16. november? Fortvil ikke. 

Månen er et fascinerende motiv, uansett om den har selskap av andre planeter eller ikke. Du trenger bare riktige innstillinger for å ta vakre bilder av den lyse kulen. 

Få de beste tipsene våre for å fotografere månen her. 

Ikke glem meteorsvermen Leonidene

Kan du ikke få nok av å fotografere himmelfenomener? Der er mange muligheter for å fange spennende fenomener på himmelen gjennom hele året - og november er intet unntak.

Lørdag 17. november til søndag 18. november topper nemlig meteorsvermen Leonidene med opptil 15 stjerneskudd i timen. 

> Les om hvordan du fotograferer meteorsvermen her. 

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs om bildebehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljerne skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. 

Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. 

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurser med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her. 

Kanskje du er interessert i...