Fotografer maten din

8 enkle tips for matfotografering

Matbilder er populære i sosiale medier, men det er også en god måte å øve seg på å fotografere i ro og mak.

29. april 2016

1. Bruk lav dybdeskarphet

Velg en dybdeskarphet som gir god skarphet på en del av retten, og myk sløring av bakgrunnen. For å oppnå denne effekten, må du velge en stor blenderåpning f.eks. F2,8 og kombinere det med en stor brennvidde og samtidig gå tett på.

Ryd op i baggrunden

2. Gjør det enkelt

Velg hovedmotivet ditt, og fjern alle øvrige elementer, som ikke tilfører bildet noe. Less is more, som man sier.

> Vil du ta bedre bilder med smarttelefonen din? Få 2 utgaver av Digital FOTO med dette smarte 3 i 1-objektivsettet, som du lett kan klikke på mobiltelefon din, for bare 49 kroner

3. Tenk over komposisjonen

Se mer enn det åpenbare motivet, og vurder hvordan bildet kan bli bedre. En kniv plassert i det gylne snitt kan kanskje gi bildet den perfekte balansen. Bruk matens farger, for eksempel røde tomater ved siden av grønn basilikum. Og prøv deg deretter fram med forskjellige vinkler.

Madfoto med revet parmasan

4. Rot!

Prøv å tilføye smuler eller et dryss revet parmesan til bildet, for å få det til å se realistisk og mindre oppstilt ut. Det uperfekte gir bildet snert. Men pass på, så det ikke blir for mye.

5. Bruk høy ISO - eller stativ

Hvis du fotograferer innendørs og i naturlig lys, er du nødt til enten å gå opp på ISO eller bruke stativ, for å unngå rystede bilder. Jo lavere ISO, desto mindre støy, men hvis du ikke har et stativ, så er det ingen skam å skru opp ISO-en.

Revet ost i dagslys

6. Bruk naturlig dagslys

En blits gir fort hardt lys, så du kan med fordel utnytte solens naturlige lys. Det gir også en rolig og behagelig look til matbildet ditt. Plasser for eksempel maten i vinduskarmen, og unngå gjerne direkte sol. Bruk en reflektor for å fylle ut skyggeområder.

Skyd mad i sort hvid

7. Prøv svart-hvitt

Svart-hvitt forenkler bildet og framhever former og figurer. Det framhever også de lyse og mørke områdene, og er en alternativ måte å fotografere mat på. Hvis du fotograferer i RAW, kan du se effekten på skjermen bakpå kameraet, men du får fortsatt med fargene over til datamaskinen, så du kan eksperimentere med det i etterbehandlingen.

Tag en bid af kagen

8. Ta en bit

Gode matbilder trenger ikke være oppstilte. Når du fotograferer, så kan du trygt ta en bit av kaken, og så fotografere litt mer. Hvis bildet ditt gjør folk sultne, da har du gjort en god jobb.

Kanskje du er interessert i...