Kvinne fotografert med reflekser fra et optisk prisme

Refleksene og fargene som blir skapt av et glassprisme, gir portrettet en nærmest drømmende effekt.

© Anastasia Dulgier

Bruk glass for å skape flotte og fascinerende lyseffekter

Med noe så enkelt som litt glass kan du skape uforutsigbare lysmønstre og omvendte perspektiver som gir bildene dine et helt spesielt uttrykk.

26. februar 2018 av Sarah Marie Winter

Du kan kanskje huske prismet fra naturfagtimene i grunnskolen eller fra Pink Floyds ikoniske album 'Dark Side of the Moon'.

Men faktisk kan den lille glassbiten også være et svært anvendelig redskap for den kreative fotografen som vil gi bildene sine et mer kunstnerisk uttrykk.

Avhengig av hvordan du vrir og vender på et prisme i forhold til lyskilden din, kan du nemlig skape herlige speilinger, regnbuefargede reflekser og forvrengte perspektiver når du setter prismet foran objektivet. 

Effektene oppstår i møtet mellom glass og lys, der bølgelengdene i lyset blir tvunget til å endre retning. 

Ved å vri litt på glasset finner ikke lysbølgene sammen igjen, og det gjør at refleksene blir enda tydeligere.

Leigh Burnette fotografi med glassprisme
Portrett med halv speiling

Den amerikanske fotografen Leigh Burnette har brukt et trekantet glassprisme for å få den kunstneriske effekten i bildet. Les om hvordan han gjør det, i Digital FOTO nummer 4/2018.

© Leigh Burnette

Les også: Bruk speilets fantastiske muligheter

Fem fotografer - fem forskjellige metoder

Prismer er spesielt godt egnet for å eksperimentere med lys og reflekser, fordi de er enkle å holde og har tre sider (fem, hvis man teller med begge ender), noe som gir fotografen mulighet for mange forskjellige resultater. Sist, men ikke minst, er de små, og derfor tar de ikke mye plass i en kameraveske.

Men faktisk kan du bruke alt fra et prisme fra en lysekrone til en kork fra en gammel krystallkaraffel - det er bare fantasien din som setter grenser.

Imidlertid må du være oppmerksom på at jo flere kanter gjenstanden din har, desto mer vil den forvrenge bildet ditt.

I Digital FOTO nummer 4/2018 har vi snakket med fem fotografer som alle bruker forskellige typer glass i fotograferingen sin - men på hver sin måte.

Kreativ fotografering med krystaller i Digital FOTO nr 4/2018


Vi viser deg hvordan du kan herme etter dem og gir deg tips om hvilke gjenstander du kan bruke for selv å skape drømmende effekter i bildene dine.

Tegn et abonnement på Digital FOTO og es artikkelen nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ti nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...