Sort/hvitt-bilde skaper ro i landskapet
© Shutterstock

Landskap: Skap ro med sort/hvitt

Om vinteren og tidlig på våren kan fargene fort se både grå og kjedelige ut når du fotograferer, og noen ganger kan det være forstyrrende og kjedelig å se på dem. Fjern fargene og gjør motivet bedre. Her viser vi deg hvordan.

Når årstidene skifter fra vinter til tidlig vår, kan bildene dine trenge et ekstra løft for at fargene og komposisjonen ikke skal bli kjedelige, grå og brune å se på. 

Dette kan du fikse med sort/hvitt, for når fargene først er fjernet fra motivet ditt, er det mindre som kan forstyrre blikket når det beveger seg over motivet.

I denne artikkelen får du de viktigste grunnene til å bruke sort/hvitt neste gang du pakker fotovesken og drar ut på fototur. 

Enkel opplevelse å fotografere i sort/hvitt

Som fersk fotograf kan det å ta bildene dine i sort/hvitt bidra til å trene blikket ditt slik at du blir bedre til å fotografere. 

De fleste kameraer har en funksjon som gjør at de kan ta opp i både sort/hvitt og farger samtidig. 

Du må bare stille inn kameraet til å ta opp i råformat og jpg, og i kameramenyen finner du et punkt som for eksempel kan hete Picture control og Toning på Nikon-kameraer eller Bildestil på Sony-kameraer. 

Her velger du Monokrom eller Sort/hvitt, og nå vil du kunne se bildet ditt helt uten farger når du ser i kamerasøkeren. 

Bruker du metoden med å ta opp i råformat og jpg-format samtidig, blir alle fargene lagret i raw-filen, mens jpg-filen bare er i sort/hvitt, og dermed kan du når som helst gå tilbake og hente frem fargeinformasjonen igjen.

Det eneste du trenger er et bildebehandlingsprogram som Photoshop, Lightroom eller gratisprogrammer som Gimp og Rawtherapee. 

>Les også: De beste gratisprogrammene til bildebehandling

Landskap med fjell og solen som står opp i bakgrunnen bak dem, er delt i en sort/hvitt-del og en farget del

Vi ser tydelig hvor mye roligere motivet blir på sort/hvitt-siden av bildet som vi tok på en feriereise. Skal bildet bli skikkelig bra, må vi imidlertid øke kontrasten og eksponeringen. 

© Holger Svend Anderson

Det er enklere å skape ro

Når du fotograferer i sort/hvitt, vil motivet ditt ofte helt automatisk bli seende roligere ut fordi fargene forsvinner. 

Det er lett å se hvordan konvertering til sort/hvitt kan rydde opp i f.eks. et bybilde fullt av fargede biler som stjeler oppmerksomheten fra hovedmotivet. Men det må ikke være snakk om mange farger for at det skal være aktuelt med sort/hvitt. 

Særlig landskap om vinteren kan ha en begrenset fargepalett med lignende nyanser, og det kan skape et kjedelig og lite flatterende uttrykk.

Derfor blir ofte bratte fjell, åpne kyststrekninger og dype vinterskoger mye bedre motiver når de konverteres til sort/hvitt. 

Et annet godt eksempel på at utelatelse av farger utgjør en ekstra forskjell for bildet ditt, er når du fotograferer snø og is.

Vinterens nedbør legger et flott og kritthvitt teppe over landskapet, men når du fotograferer i farger, får du også med all misfargingen i snøen. 

Dette unngår du helt i sort/hvitt, og du kan få langt sterkere komposisjoner. 

Få optimal kontrast

Det er en god idé å eksponere slik at høylysene i bildet ditt ikke brenner ut. Det gir deg nemlig best mulig kontrast. 

Bruk gjerne histogrammet på kameraet og juster lukkertiden til det lener seg mot høyre side uten å treffe kanten.

Hvis kameraet ditt kan aktivere sebrastriper, er det også lurt å aktivere dette, for da kan du bruke søkeren til å se hvor bildet brenner ut mens du fotograferer. 

Kanskje du er interessert i...