Gyllen soloppgang over fjell og åkre

Den gylne time er et opplagt naturfenomen å fotografere, både fordi det gir ethvert landskap et nydelig, gyllent skjær, men også fordi det skjer to ganger hver dag – ved soloppgang og solnedgang. 

© Shutterstock

10 fantastiske naturmotiver du må fotografere

Vår nordiske natur bugner av muligheter for spektakulære landskapsbilder. Vi har samlet ti fantastisk fotogene motiver du kan finne i naturen.

5. juli 2019 av Sarah Marie Winter

Noen ganger kan man overbevise seg selv om at landskapene her i Norden er litt ensformige, grå og kjedelige – og at du må reiser til den andre siden av jorden for å ta fascinerende bildev av landskap.

Men innerst inne vet vi jo heldigvis at dette ikke stemmer. 

I Nord-Europa vrimler det av flotte motiver som kan gi deg stemningsfulle og dramatiske bilder hvis du drar ut på riktig tidspunkt. For eksempel vil du få et gyllent lys og en fargerik himmel i fanget hvis du planlegger fototuren din til rundt soloppgang eller solnedgang

Her har vi samlet ti naturmotiver som kan gi deg bemerkelsesverdige bilder – og som du altså er nødt til kunne hake av for som (nordisk) fotograf.

1. Den gylne time
2. Blåtimen
3. Tåke
4. Regn
5. Storm
6. Nordlys
7. Melkeveien
8. Snø
9. Fosser
10. Havet

1. Den gylne time

Rett etter soloppgang og rett før solnedgang oppstår fenomenet som uoffisielt kalles den gylne time. Det er et av de mest populære tidspunktene blant fotografer, for det gir et fantastisk varmt lys og herlig myke skygger.

Til tross for navnet varer den gylne time i bare cirka 20 minutter, så det er lurt å sjekke nøyaktig når soloppgangen og solnedgangen finner sted, og så dra ut et par timer tidligere så du er helt klar når solen nærmer seg horisonten.

Tidspunktet for den gylne kommer an på både årstid og plasseringen din. Her ser du hvordan du får de flotteste landskapsbildene i det lave lyset.

2. Blåtimen

Landskap i Norge i blåtimen

Når solen ligger rett under horisonten, forsvinner de varme tonene i dagslyset, og bare de blå nyansene står igjen. Dette kalles blåtimen, og det kan gi minst like pene, hvis ikke penere, bilder enn det selve solnedgangen kan.

© Shutterstock

Et annet fenomen som du kan være sikker på å fange to ganger om dagen, er blåtimen. Ved soloppgang skjer det like før den gylne time, og ved solnedgang rett etter. 

Det duse og kalde lyset gir en helt annen stemning enn det varme lyset i den gylne time, og derfor er det muligheter for å få bilder med et helt annet og mer sørgmodig uttrykk, noe som kan gjøre bildet mer interessant. 

Du får imidlertid også en utfordring i blåtimen, nemlig å få nok lys i bildet til ikke å miste detaljer i skyggene. Her kan du se hvordan du kan blande flere bilder fra forskjellige tidspunkter og få fabelaktige bilder i blåtimen.

3. Tåke

I de tidlige morgentimene er det ofte gode muligheter for å se tåke, og det er noe som virkelig kan skape stemning i et landskapsbilde. Hvis du er ute etter et rent og enkelt uttrykk der fokus er på ett eller to elementer i bildet, er også tåke bestevennen din.

Her kan du se hvordan du kan utnytte tåke, dis og skyer i bildene dine, og hvordan du kan unngå at de blir undereksponerte.

4. Regn

Regn er et av de vanligste og forutsigbare naturfenomenene, men det betyr ikke, at bildene dine blir forutsigbare.

Regn kan nemlig gi et landskapsbilde et ekstraelement som får det til å skille seg ut. For eksempel gir et regnskyll en mer fargesprakende skog, for fargene på bladene blir mer mettede når de er våte.

Hvis du er i tvil om hvilke motiver som virkelig står fram i regnvær, kan du få god inspirasjon i denne videoen. Her kan du også se hvordan du framhever farger og tekstur.

5. Storm

Landskap i storm

Det er ingen grunn til å pakke bort kameraet når det trekker opp til storm. Uvær kan skape dramatikk og spenning i bildet ditt, og det blir bare bedre hvis du øker kontrastene litt. 

© Shutterstock

Kraftig vind og buldrende torden gjør at de fleste går inn, men uværet kan faktisk gi deg landskapsbilder som er langt mer spennende og unike enn bilder tatt i skinnende sol.

Her kan du se hvilke innstillinger du må ha kontroll på for å kunne ta knivskarpe bilder av stormen, og du får også vite hvordan du unngår flekkete bilder.

6. Nordlys

Aurora borealis, som nordlys også heter, er et av nattehimmelens mest fantastiske fenomener, og det kan være litt av en utfordring å få et brukbart bilde av nordlys i boks.

Hvis du vil vite hvordan du kan forutsi om norslys kan være på vei, kan du få grundig hjelp i denne videoen. Du vil også få konkrete tekniske tips for fotograferingen.

7. Melkeveien

Melkeveien med kanoer i forgrunnen

Med de riktig kamerainnstillingene kan Melkeveien gi deg fantastiske bilder. For å få de beste resultatene bør du imidlertid også finne en interessant forgrunn så bildet ikke blir "tomt nederst". 

© Shutterstock

Stjernene og Melkeveien er himmelfenomener det er litt lettere å fotografere. Da trenger du nemlig bare å tenke på å finne et sted som har så lite lysforurensning som bare mulig. Og så er det bare å vente på en klar natt.

Det er stjerner på himmelen hele året, men noen tidspunkter egner seg bedre enn andre. Her kan du se når du lettest kan finne Melkeveien, og hvordan du tar de beste bildene av den. 

8. Snø

De fleste landskap ser helt magiske ut når de er dekket av snø, men det kan være vanskelig å få kameraet til å gjør en god jobb når lysmåleren blir lurt av de kritthvite overflatene og kuldegradene tapper batteriet.

I denne videoen får du tips til å utnytte snøen i bildene dine og til å beskytte utstyret ditt mot det våte, kalde element. 

9. Fosser

Foss i bygda Saksun på Færøyene

Fosser er et vakkert motiv i seg selv, men de kan også brukes til å gjøre et landskap mer interessant å se på. 

© Shutterstock

Fosser er et fascinerende naturfenomen der naturens voldsomme krefter virkelig kommer til syne. Det er også et spennende motiv som rommer mange muligheter for forskjellige bilder. 

Med en lang lukkertid kan du for eksempel viske ut vannet helt så det blir til en hvit dis som fosser nedover steinene, mens du med en kort lukkertid kan fryse vannet så hver enkelt vanndråpe blir til en liten lysende krystall i luften.

I denne videoen kan du se hvordan lukkertidene påvirker bildene, samt hvordan du bruker ND-filtre til å få en lengre lukkertid i fullt dagslys. 

10. Havet

Som fossene er havet interessant fordi det alltid er i bevegelse. Samtidig gjør vær og vind at visse kyster endrer seg fra år til år, og derfor kan du fortsette å komme tilbake til det samme stedet – og fortsatt få nye bilder.

Se hvordan du får best mulig komposisjon i bilder av havet, og få hjelp til hvordan du skal stille inn kameraet ditt, i denne videoen. 

Kanskje du er interessert i...