Solnedgang bildebehandling feil nybegynnerfeil

Solnedgangen er et svært populært motiv som kan gi fantastisk stemningsfulle bilder. Men vær ekstremt forsiktig i bildebehandlingen. 

© Shutterstock

3 feil du må unngå når du behandler bilder av solnedgangen

Når en solnedgang er vakker nok, tar nesten bildene seg selv. Derfor er det heller ingen grunn til å gå helt amok med behandlingen – og begå disse tre feilene...

20. juni 2019 av Sarah Marie Winter

Solnedgangen er sannsynligvis et av de aller mest populære motivene – men det er også et av motivene der mange har en tendens til å gå litt for langt med bildebehandlingen. 

Her kan du se feilene vi gjør oftest når vi går gjennom bilder av solnedganger – og som du bør styre unna hvis du ikke vil ende opp med å ødelegge bildet ditt. 

1. Du gjør solen grå

En av grunnene til at vi alltid anbefaler å fotografere i råformat, er muligheten for å gjenskape detaljer i høylys- og skyggeområder etterpå. 

Dette er selvfølgelig også lurt når du fotograferer solnedganger, hvor kontrastene er store.

Men når du sitter med solnedgangsbildet i Lightroom eller Photoshop, må du ikke dra Highlights-skyveknappen altfor langt mot venstre, for da risikerer du at solen på bildet blir grå. 

Dette kommer av at solen som regel er så lys at selv de største bildebrikkene ikke kan fange opp andre farger enn hvit, så hvis du drar høylysene helt ut av den, vil den hvite fargen bare bli grå.

Solnedgang bildebehandling feil nybegynnerfeil

På dette bildet er høylysene blitt trukket ned til -100 i raw-konverteringen, og det har resultert i en grå sol. 

© Digital FOTO

Det kan være litt vanskelig å se på bildet over, men hvis vi klikker på fargevelgeren i Photoshop, blir det tydeligt at solen er grå i midten.

Solnedgang bildebehandling feil nybegynnerfeil

Fargevelgeren i Photoshop viser at solen i bildet er blitt grå fordi høylysene er blitt trukket så hardt ut av bildet. 

© Digital FOTO

2. Elementer i forgrunnen får en "glorie"

Solnedgang bildebehandling feil nybegynnerfeil

Det gjelder å være forsiktig med behandlingen, for ellers kan du lett skape en "glorie" rundt elementet du vil lysne.

© Digital FOTO
Solnedgang bildebehandling feil nybegynnerfeil

Hvis du skal lysne et element i forgrunnen, må du være ekstremt grundig. Hvis ikke kan du ende opp med en lys glorie som denne. 

© Digital FOTO

På grunn av de store kontrastene kan det være veldig vanskelig å få en korrekt eksponert forgrunn og himmel i samme bilde, og derfor er verktøyet Adjustment Brush i Lightroom ekstremt nyttig.

Med Adjustment Brush kan du lysne enkelte områder av bildet ved å male over dem med penselen, for eksempel en klippe, et kirketårn eller et annet element i forgrunnen som er blitt for mørkt.

Men hvis du bruker en pensel som er for stor eller for myk, er det veldig fort gjort å male “utenfor kantene”, noe som resulterer i at litt av bakgrunnen, altså himmelen, også blir lysnet.

Dette kan skape en glorielignende effekt som ikke hjelper bildet på noen som helst måte. 

Den eneste måten for å unngå dette er ved å være grundig, bruke en liten pensel og eventuelt viske bort noe av overmalingen ved å holde Alt-knappen nede og male med penselen.

> Se video: Få kontroll på penslene i Lightroom

3. Du legger på tydelige “falske” stråler 

Solnedgang billedredigering fejl begynderfejl

I dette bildet er det lagt på kunstige solstråler, men de er altfor kraftige og ser derfor urealistiske ut. 

© Shutterstock

Mange bildebehandlingsprogrammer gir mulighet for å legge på både reflekser og kunstige solstråler, og det kan fungere i et bilde der sollyset ikke var helt kraftig nok.

Men hvis du bare setter inn solstrålene uten å justere gjennomsiktigheten, vil de se altfor kraftige og urealistiske ut i bildet. For eksempel dekker ikke ekte solstråler elementer i forgrunden, og som regel blir de svakere mot horisonten.

Hvis du vil bruke kunstige solstråler, må du fjerne dem i forgrunnen og på eventuelle elementer som stikker opp fra forgrunnen. Gjør dem også gjerne en anelse mer gjennomsiktige så de ikke ser for massive ut.

Les også: 3 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Kanskje du er interessert i...