Tips for bedre landskapsbilder Mads Peter Iversen

Mads Peter Iversens fascinerende landskapsbilder har gitt ham over 100 000 følgere på Instagram og over 25 000 abonnenter på YouTube. 

© Mads Peter Iversen

Fotoguidens beste tips for blendende landskapsbilder

I det nye Digital FOTO har vi møtt den profesjonelle landskapsfotografen og fotoguiden Mads Peter Iversen og fått de beste tipsene hans for å ta bergtagende bilder.

9. mai 2019 av Sarah Marie Winter

"Er det noen teknikker du alltid bruker, når du fotograferer landskap?"

Dette spurte vi den profesjonelle fotografen og fotoguiden Mads Peter Iversen om da vi intervjuet ham til Digital FOTO nummer 8/2019. 

Og selvfølgelig var det det. Det var faktisk tre, og du får dem her så du kan gå ut av døren og ta de beste landskapsbildene dine noensinne. 

1. Finn et interessant punkt 

Når du fotograferer et landskap, må du alltid sørge for å finne noe øyet kan fokusere på. Dette kan for eksempel være et vakkert slott eller et fjell med en karakteristisk form, men et tre eller et lite hus kan også gjøre nytten.

Det viktigste er at det er noe blikket kan hvile på. Hvis du har et storslått landskap, men ikke noe som skiller seg ut, vil bildet virke tomt og uoverveid.

Les også: 7 tips for å fotografere flottere landskap

Tips til bedre landskabsbilleder Mads Peter Iversen

Ishulen på Island er utrolig vakker i seg selv, men ved å plassere et menneske ved inngangen gir man seeren noe å fokusere på. Det gjør at blikket hviler lenger på bildet. 

© Mads Peter Iversen


2. Fortell en historie

Står du for eksempel overfor en kirke, et slott eller en annen historisk bygning, zoomer du ikke helt inn på motivet og lar det fylle hele bildet.

Det kan være fristende, for du får med så mange detaljer som mulig i bildet, men det blir mye mer spennende hvis du skaper en historie rundt motivet ditt ved å vise en forgrunn.

Det kan hende at det er en sti som leder opp til kirken. Hvis du reiser med noen, får du vedkommende til å gå for eksempel 50 meter framover og stå med ansiktet mot kirken så vedkommende er med i bildet, men bare som en ugjenkjennelig skikkelse.

Ved å introdusere et menneskelig element gjør du det lettere for andre å relatere seg til bildet. De vil kanskje tenke ”hva er dette for en kirke, hva skjer der inne?” Samtidig leder du fokus mot kirken, for all bevegelse er rettet mot den.

Les også: 5 tips for bedre landskap

Tips til bedre landskapsbilder Mads Peter Iversen

Den lille skikkelse på åsen på den ene siden av bildet fra Færøyene er med på å fortelle en historie om landskapet og det lille fyrtårnet på toppen. Samtidig gir skikkelsen en idé om størrelsesforholdet, noe det ellers kan være å begripe. 

© Mads Peter Iversen


3. Ta to eksponeringer

Vi pleier å si at hvis du fotograferer i råformat, kan du hente fram nye detaljer i områder som ellers hadde vært altfor lyse eller mørke.

Men noen ganger er kontrasten i et motiv rett og slett så stor at du ikke kan gjenskape detaljene, uansett hvor mye du justerer i Lightroom eller Photoshop.

Derfor er det lurt å ha som vane at du tar to bilder av det samme landskapet – ett til skyggene og ett til høylysene.

På den måten får du all den informasjon du kan få, mens du er i felten. Og det gjør det mye enklere å redde et over- eller undereksponert bilde i bildebehandlingen.

Det er selvfølgelig ikke alltid du trenger det, men da er du på den sikre siden og kan alltid bare slette ekstrabildene etterpå.

Les også: Løft landskapsbildene dine til et nytt nivå i Lightroom 

Tips for bedre landskapsbilder Mads Peter Iversen

De store kontrastene i dette bildet fra Skottland gjorde at det lett kunne bli veldig under- eller overeksponert. Ved å ta to bilder og smelte dem sammen kan fotografen lettere hente fram detaljer i mørke og lyse områder. 

© Mads Peter Iversen

Møt Mads Peter Iversen i Digital FOTO nr. 8

I det nyeste nummer af Digital FOTO får du historien om, hvordan Mads Peter Iversen gik fra skolelærer til YouTube-stjerne og turguide på under fire år.

Les om da han tok yndlingsbildet sitt i piskende regn, hvordan han har klart å minimere utgiftene sine så han kan leve av landskabsfotografering, og hvorfor han elsker gamle skoger og historiske monumenter.

Og i Fordelssonen veileder Mads Peter Iversen deg i å fotografere de 10 flotteste naturfenomenene i Norden i vår nye, store videoserie. Hvis du abonnerer, kan du se videoserien her!

I Digital FOTO nummer 8/2019 deler den talentfulle fotografen Mads Peter Iversen tipsene sine om landskapsfotografering med oss. 

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...