En skov og en flod fotograferet med lang lukkertid
© Shutterstock

3 redigeringstips gir deg flottere naturbilder på noen få sekunder

Naturen er en gullgruve av spennende motiver, men dessverre er det ikke alltid slik at bildene fra fototuren i naturen lever helt opp til forventningene. Med tipsene våre kan du raskt løfte naturbildene dine til nye høyder i bildebehandlingen.

29. januar 2020 av Jeppe Vestergaard

Naturen er en gullgruve av spennende motiver, men dessverre er det ikke alltid slik at bildene fra fototuren i naturen lever opp til forventningene.

Vi gir deg tre bildebehandlingstips som enkelt løfter naturbildene dine til nye høyder. 

1. Rydd opp i naturbildet

Enkelt naturbilde fra Norden

Selv de minste urenheter eller forstyrrende elementer vil kunne ødelegge et bilde som dette. Her er det fokus på det enkle naturbilde.

© Shutterstock

Om du tar bilder av blomster, skogen eller av dyr i naturen, er det én ting som alltid gjelder. Jo renere og enklere bildet ser ut, desto penere blir det.

I et bildebehandlingsprogram kan du bruke forskjellige redskap for å rydde opp i bildet. I Lightroom kan du for eksempel bruke Spot Removal. Med dette verktøyet kan du enkelt fjerne støvkorn eller andre forstyrrende elementer i bildet ditt.

Først velger du verktøyet fra Lightrooms verktøykasse under Develop. Verktøyet har hurtigtasten Q. Klikk deretter på det du vil fjerne, og finn deretter et område i bildet du kan bytte ut det forstyrrende elementet med.

> Se også Fordelssone-videoen: Slik fjerner du bildebrikkestøv med Lightroom.

2. Forsterk forskjellen mellom lys og mørke

Et naturbilde blir ofte mer interessant hvis det har mye kontrast. Det kan du gjøre på noen få sekunder i et bildebehandlingsprogram.

Først og fremst kan du forsterke kontrasten i bildet hvis du for eksempel trekker i skyveknappen Contrast under Basic-panelet i Lightroom. Det gir utmerkede resultater, men du også gi deg selv enda større kontroll.

Bruk verktøyet Tone Curve i stedet. Her drar du i linjen så den får en s-kurve. Det løfter høylysene og demper skyggene. Det gir mer dramatikk i naturbildene dine.

> Les også: Slik får du optimal kontrast i bildene dine

3. Færre farger er flottere

For å enkle og ukompliserte naturbilder må du prøve å holde antall farger i bildet nede. Generelt er omkring to eller tre farger optimalt.

I Lightroom-panelet HSL/Color under Develop kan du endre på fargene i bildet ditt.

I bildet under er det for eksempel fokus på den gule fargen i pollenbærerne på blomsten. Bruk derfor Hue under HSL/Color til å endre de andre fargetonene i bildet så for eksempel blått blir grønnere og grønt blir blåere. Det gjør det lettere å gjøre disse fargene mer anonyme.

Deretter bruker du Saturation til å øke fargemetningen i de gule fargene og trekke ut farge av blått og grønt. Nå står du igjen med et bilde som har færre farger, og der fokus ligger på den ene fargen, som er hovedmotivet.

> Les også: Lær mer om individuelle fargeendringer i Lightroom-skolen.

Kanskje du er interessert i...