Hjort i naturen

Som fotograf kan du blant annet bli avslørt av lukter og lyder, men her får du tips til å dempe dem.

Slik kommer du tett på dyrene med kameraet ditt

Riktig såpe, litt mel og tøy i utvalgte materialer kan bringe deg tettere på dyr og fugler og dermed gi deg bedre bilder. Her får du fem tips som bringer deg tett på dyrene.

Med litt omtanke i naturen kan du komme tettere på dyrene med kameraet. Her får du fem tips som kan gi deg nærbilder av dyr og fugler.

Tips 1: Demp duften

Gå alltid mot vinden, for mange dyr har en velutviklet luktesans, så du blir straks oppdaget hvis du har medvind, og lukten din bæres mot dyret.

Er du i tvil om retningen, så dryss litt pepper eller mel og sjekk hvor det flyr.

Unngå parfyme som kan avsløre deg – også i såpe til bad, håndvask og tøyvask.

>Les også: Disse 5 dyrene må du fotografere

Tips 2: Vær helt stille

Ta på deg klær som ikke bråker når du går. Velg tøy i bomull og ull som er lydløst, og bruk ikke regntøy og f.eks. skalljakker som gir fra seg støy.

Gå rolig og se godt etter hvor du trår. Knekkende grener bråker og gjør det lett for dyrene å oppdage deg på lang avstand.

På mange kameraer kan du også velge lydløs tilstand, hvor kameraet tar bilder helt stille.

Ekorn

Med kameraet i lydløs tilstand er det ingen mekaniske deler som beveger sig. Dermed lager heller ikke kameraet noen lyder som kan skremme vekk sky motiver.

© shutterstock.com

Tips 3: Gå i skjul

Du får de klart beste sjansene for å komme helt tett på dyrene hvis du skaffer deg et skjul. Sett det opp et sted hvor dyrene kommer ofte, og la det stå på stedet noen dager i forveien så dyrene venner seg til det.

>Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

Det er gode mobile løsninger. Et stolskjul er en behagelig stol med et lite telt over. En annen mulighet er et såkalt “doghouse”, som er et stort telt med kamuflasje.

Tips 4: Lokk dyret

Å lokke til seg dyrene kan også være et godt trekk. Skal du fotografere fugler, er det bra å begynne med fuglekasser og meiseboller hjemme i hagen.

Du kan også bruke lyder til at lokke dyr tettere på. I jaktforretninger kan du kjøpe forskjellige typer lokkeutstyr, og det finnes også apper til telefonen med lyder som lokker dyrene tettere på.

>Les også: Slik lokker du til deg fuglene i hagen

Tips 5: Begrens bevegelsene

De firbente dyrene i skogen legger i de fleste tilfeller mer merke til bevegelser og endringer enn detaljer og farger.

Derfor bør du gå rolig og passe på at du går i ett med bakgrunnen. Kommer du til å stå som en silhuett, blir du høyst sannsynlig oppdaget og mange dyr vil flykte unna.

>Se vår store videoserie “Seasons", hvor naturfotografen Morten Hilmer fotograferer moskusokser, fugler, bjørner, jerv og flott nordisk natur.

Kanskje du er interessert i...