Det er veldig lett å rette kameraet mot hunden din mens den sitter stille og ser opp mot deg med store og bedende øyne.
Men ofte er det mye mer givende å få et autentisk bilde av et vilt dyr ute i naturen – og bildene vil høste mye mer anerkjennelse og beundring.
Her får du fem dyr du finner der ute, i den norske naturen. Som de fleste andre ville dyr er de mer eller mindre sky, og derfor er det viktig at du er tålmodig.
I motsetning til kjæledyrene dine hjemme må du nemlig ofte vente på at disse dyrene dukker opp, og når det skjer, må du nærme deg dem helt stille.
I tillegg er det til stor hjelp hvis du har et teleobjektiv på minst 300 mm. Da kan du nemlig holde så stor avstand at du ikke risikerer å skremme bort dyrene.
> Les også: Kom deg helt innpå dyrene
1. Hare

Haren er utbredt i det meste av landet.
© ShutterstockHaren måler 55-70 centimeter fra snutespiss til halerot.
Den er utbredt i det meste av landet og lever hovedsakelig i skogsområder, men også i kystområder uten skog og i høyfjellet over tregrensa.
Den er aktiv ved skumring og om natten.
> Les også: 7 ting naturfotografen må ha i sekken
Tips
Harer kan løpe ekstremt fort, så du trenger en lukkertid på maks 1/1000 sekund hvis du vil fange den i fart og unngå bevegelsesuskarphet.
2. Mår

Måren finnes overalt i Norge, med unntak av noen øyer langs kysten.
© ShutterstockMåren har små runde ører og en busket hale. Den er 65 til 85 centimeter lang 70 cm lang inklusiv halen, og den veier gjerne mellom en og to kilo.
Pelsen til måren, eller skogsmåren, er mørkebrun på oversiden, undersiden er mer gråbrun og viser en gulhvit eller gul strupe.
I vinterhalvåret er måren mest aktiv om natten, men i sommerhalvåret er den mer dagaktiv. Den søker også gjerne skjul for varme i steinurer.
> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt
Tips
Bruk følgefokus så du kan følge den lille mårens bevegelser. Noen kameraer har en egen følgefokusinnstilling som for eksempel heter Focus Tracking eller 3D-tracking.
3. Rev

Reven er utbredt i hele Norge.
© ShutterstockDet er lett å kjenne igjen reven på den oransjebrune pelsen og den lange, tykke halen. Den er rundt 40 centimeter over skulderen og 110 cm lang, og den ferdes for det meste alene.
Ofte finner du den i åpne områder med mark og skog, mens hiene typisk er på skråninger. Den er mest aktiv tidlig på morgenen og sent på kvelden.
Reven er veldig sky, men valpene er mere uforsiktige enn de voksne. Hvis du holder god avstand fra revehiet, kan du være heldig og få et bilde av valpene midt på dagen.
> Les også: Slik fotograferer du uglen
Tips
I gråvær kan revepelsen se litt grå ut, så for å forsterke fargen kan du velge en varmere hvitbalanse enn den automatiske, for eksempel Dagslys eller Overskyet.
4. Grevling

Grevlingbestanden i Norge er økende, og det er funnet grevlinghi helt opp til Nordland. Den er mest tallrik på Sørlandet.
© ShutterstockGrevlingen er lett å kjenne igjen på sin lave, brede kropp og det svart-hvite hodet. Den kan veie opptil 16 kilo, og ofte lever flere sammen i klaner.
Oftest er hiet beliggende i skråninger i løv- og blandingsskog helst med tett vegetasjon.
Grevlingen er skumrings- og nattaktiv, så dra ut rett før soloppgang og solnedgang, og bli der til det enten blir for mørkt eller for lyst.
> Les også: Skarpere bilder med teleobjektiv
Tips
Lyset er så svakt når grevlingen er aktiv, at du må øke ISO-verdien godt for å få en lukkertid som er kort nok til å fange dyrets bevægelser. Da hjelper det å ha et lyssterkt objektiv som kan gå helt ned til for eksempel F2.8.
5. Rådyr

Det finnes rådyr i det meste av landet. De er mest tallrike på Østlandet, men har etablert seg helt opp til Finnmark.
© ShutterstockRådyret er det minste av hjortedyrene med en skulderhøyde på 70-85 centimeter og en typisk vekt på mellom 20 og 30 kilo.
Om sommeren er pelsen rødbrun, mens den om vinteren er gråbrun.
De små Rådyrene er mest aktive når det er grålysning, og i tussmørket som kommer etter solnedgang. På dagtid kan også se små flokker som gresser i nærheten av både bebyggelse og trafikkerte veier.
> Les også: Slik bruker du en kikkert
Tips
Plasser deg lavt så dyrene står klarer fram fra underlaget, og velg en stor blenderåpning så du får en uskarp bakgrunn som ikke stjeler fokus fra rådyret.
Kom helt tett på dyrene med Digital FOTOs nye minikamera
Det lille minikameraet for natur og sport har nattsyn, veier bare 12 gram og kan plasseres overalt.
Det smarte minikamera er perfekt for når du vil komme deg helt innpå naturen. Størrelsen gjør at du for eksempel kan sette det på fuglebrettet eller feste det på fuglehuset og filme hagefuglene på kloss hold.
Takket være infrarød teknologi kan du også ta opp i mørket. Sett minikameraet et diskret sted i hagen så det kan fange opp morsomme og spennende øyeblikk med pinnsvin og andre nattdyr.
Minikameraet gir deg med andre ord unike muligheter for å følge dyrenes liv uten å forstyrre aktivitetene deres.
> Akkurat nå kan Digital FOTOs nye minikamera for natur og sport bli ditt for bare 109 kroner. Med på kjøpet får du to numre av Digital FOTO - og porto og ekspedisjon er selvfølgelig også inkludert i prisen. Du sparer 524 kroner. Se tilbudet her.