Disse tingene må du ha i fotovesken når du fotograferer i naturen

Vi har funnet fram 7 ting du alltid må ha i fototasken når du skal fotografere i naturen. 

7 ting naturfotografen må ha i fotovesken

Med riktig utstyr kan du ta flotte landskaps- og naturbilder. Her er sju av de tingene naturfotografen bør pakke i fotovesken.

1. februar 2018 av Louise Hagemann

1. Teleobjektiv

Som naturfotograf er det vanskelig å komme utenom et langt teleobjektiv for å få skikkelig lekre bilder. Et godt utgangspunkt er minimum det som tilsvarer 400 mm.

Er du i tvil om om du bør velge originalobjektiver eller billigere, men gode modeller fra Tamron og Sigma, bør du ta en titt i Utstyrsguiden. Der kan du lese alle anmeldelsene våre.

Ellers har vi et billig tips for hvordan du kan få mer tele på kameraet ditt her..

2. Kikkert

Naturfotografering innebærer mye venting, og du kan komme til å bruke flere timer på å se mot horisonten og vente på det perfekte motivet. Det er ikke særlig praktisk å gjøre dette med det store (og tunge) teleobjektivet ditt, så en kikkert er helt essensiell for en naturfotograf.

De vanligste forstørrelsene er 8x og 10x, og det er mer enn nok for å komme mye nærmere motivet ditt enn med et teleobjektiv.

3. Hodelykt eller lommelykt

Person med hodelykt under himmelen
Lys på hodet

En hodelykt er et godt redskap for en naturfotograf som må ha hendene fri for å ta gode bilder.

Mange gode fotomuligheter for naturfotografer dukker opp tidlig om morgenen eller sent på kvelden, så du kan nesten ikke unngå å sitte i mørket, og da er et lys uunnværlig. 

En hodelykt er ekstra smart når du trenger begge hendene til kameraet, og når du skal bevege deg samtidig.

Les også: 3 tips fra naturfotografen

4. Ertepose

Eller bønnepose. Eller rispose. Poenget er at dette fungerer veldig bra som støtte til det (halvstore) objektivet ditt. Ikke minst ut av vinduet på bilen, for der kan du ta mange gode naturbilder, men det er også effektivt som underlag på stein og stubber – eller på bakken hvis du må ned i en lav vinkel.

Les også: 7 hverdagsting du må ha i fotovesken

5. Stativ

Fotograf med stativ
Slå ut bena

Med et stativ får du både bilder uten rystelser og armer som holder hele dagen.

I tillegg til at du kan bli ganske fysisk sliten av å vente med en lang tele i hendene, er det også en annen grunn til at du trenger et stativ. Du trenger stabilitet.

Mange naturbilder blir som sagt tatt tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Da er det ikke mye lys, og du må bruke en relativt lang lukkertid. Samtidig vil den lange brennvidden gi visse rystelser, og et stativ er altså uunnværlig.

Se Utstyrsguiden for anmeldelser av stativer.

6. Ekstrabatterier

Du vet ikke hvor lenge du må vente på det perfekte bildet, og det ville være mer enn ergerlig å gå tom for strøm underveis. 

Les også: Friluftsfotografen viser fram fotovesken

7. Fingerløse vanter

Det finnes mange hansker som er designet for fotografer, jegere og andre som trenger mer fleksibilitet i pekefingeren når de må vente lenge - og været ikke viser seg fra sin beste side.

Vurder også å bruke et par tynne vanter med hull for pekefingeren i sommerperioden, hvor du kan bli solbrent. Alternativt: Husk solkrem.

Kanskje du er interessert i...