Slik bruker du en kikkert

En kraftig kikkert er et uunnværlig verktøy for fotografer som er ute etter ville dyr og fugler. Her ser du hvordan du bruker en kikkert.

© Shutterstock

Dyrefotografens bestevenn: Slik bruker du en kikkert

Når du skal få øye på ville dyr eller fugler i naturen, er kikkerten din beste venn. Imidlertid må du vite nøyaktig hvordan du bruker den. Her får du gode råd om å få mest mulig ut av kikkerten din.

26. februar 2019

Med en kikkert i fotovesken får du lett øye på motiver på lang avstand, og derfor er kikkerten et populært redskap for fugle- og dyrefotografer. 

Hvis du aldri har brukt en kikkert til fotograferingen din, kan det imidlertid være litt vanskelig å komme i gang. 

Men når du først har fått justert kikkerten og øvd deg på å bruke den, vil du garantert oppleve at den er uunnværlig når du vil fotografere dyr i det fri.

Juster kikkerten til øynene dine

Når du har skaffet deg en kikkert, er det viktig at du justerer den til å passe til akkurat dine øyne. 

Det gjør du ved å se på en stillestående genstand. Først lukker du høyre øye og stiller på hjulet midt på kikkerten til du ser helt skarpt med venstre øye. 

Så lukker du venstre øye og stiller skarpt ved å vri det høyre okularet (de små linsene på kikkerten som vender inn mot øynene) til du også ser skarpt med høyre øye. 

Når det er gjort, må du bare justere avstanden til det du ser på, ved å stille på senterhjulet.

Par med kikkert
© Shutterstock

En kikkert gjør det enkelt å få øye på motiver når du er på fototur. 

Øv deg på å bruke kikkerten

Når kikkerten er tilpasset, kan du øve deg på å bruke den til å komme deg nærmere motiver. 

Det er lurt å begynne med å se på et motiv som ikke beveger på seg, for eksempel et hus eller en statue. Juster kikkerten så bildet blir skarpt.

Så retter du kikkerten mot et motiv som er lenger unna og beveger seg litt, for eksempel grener i vinden eller et flagg på en flaggstang. Igjen justerer du kikkerten slik at bildet blir skarpt.

Til slutt kan du begynne å stille skarpt på fugler. Begynn med fuglebrettet ute i hagen, hvor det stadig kommer fugler innom, og hvor de er mindre sky enn ellers i naturen.

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Hold kikkerten stabilt

De fleste gode kikkerter er også forholdsvis tunge, og hvis du holder kikkerten feil, kan det være vanskelig å få særlig mye ut av funksjonene i den.

Hold derfor på kikkerten med begge hender og hold albuene tett inntil kroppen. Kikkerten skal balansere mellom pekefingrene og tommelfingrene dine, og de andre fingrene skal holde rundt den.

Det er viktig at du ikke holder for hardt, for det kan skape bevegelser. 

Hvis det er et tre eller en vegg i nærheten, kan du lene deg mot den, eller bruk gjerder, trestubber eller steiner for å støtte kikkerten mens du sitter på huk.

Mange kikkerter gir deg også mulighet for å bruke en adapter så du kan feste kikkerten til et stativ. Dette er nyttig hvis du skal bruke kikkerten lenge, for eksempel til fugle- eller stjernefotografering.

> Les også: Slik leser du av en kikkert

Få en robust kikkert med Digital FOTO

Den populære kikkerten fra Mitilux er nettopp kommet i en ny og kraftig forbedret versjon 

Den forstørrer 8x, så du kan oppdage dyr og andre motiver på avstander som øynene dine aldri hadde taklet uten hjelp. Med en objektivdiameter på 40 mm er kikkerten også lyssterk, så du kan bruke den i tussmørke. 

Den er gummiarmert, har innebygd beskyttelse av frontlinsene og kan justeres til bruk både med og uten briller. 

Den har gjenger som gjør at du kan feste den på kamerastativet ditt og få et helt rolig utsyn, og med Mitilux 8X40 får du en robust følgesvenn med fokusknapp og et synsfelt på intet mindre enn 149 meter på 1000 meters avstand. Det kompakte designet gjør at kikkerten lett får plass i kameravesken. 

Bare kikkerten har en verdi på 850 kroner. 

Akkurat nå kan du få kikkerten med 2 numre av Digital FOTO for bare 109 kroner inkludert porto. Du sparer 975 kroner. Se tilbudet her!

Digital FOTO kikkert
© Digital FOTO

Kikkerten fra Mitilux er av god kvalitet og har en verdi på 850 kroner. 

Kanskje du er interessert i...