Små hagefugler på fuglemater

De kan være flere grunner til at det ikke myldrer av fugler i hagen din. Her får du de beste tipsene våre for hvordan du lokker flere fugler til hagen før du skal fotografere. 

© Shutterstock

Slik gjør du hagen bedre for en fotosafari

Det finnes mange fine og fotogene hagefugler, og du har mye større muligheter for å ta gode bilder av dem hvis du forbereder hagen før du går på fotojakt.

5. august 2019 av Sarah Marie Winter

En av de største fordelene med fuglefotografering er at du ikke trenger å gå lenger enn ut i hagen for å finne interessante motiver. 

Pilfinken, kjøttmeisen og blåmeisen er bare noen av gjestene du kan fange med kameraet mens de sitter ved fuglebrettet, og hvis du er heldig og tålmodig, kan også mer eksotiske arter stikke innom.

> LES OGSÅ: Bygg selv ditt eget fuglebrett eller fuglehus

Men hvis du skal mulighet for å fotografere noen av disse fuglene, er det viktig at hagen din er et attraktivt sted å lande, og at fuglene ikke er redde for deg. Det kan du ordne med disse enkle tipsene.

> Les også: 5 tips for flotte fuglebilder

Blåmeiser på fuglematere i hage

Det viktigste du kan gjøre for å lokke fugler til hagen din, er å fôre dem om vinteren. Gjør du det, vil du få en håndfull faste gjester ved fuglebrettet. 

© Shutterstock

Innrett hagen etter fuglene

Det høres kanskje drastisk ut, men det trenger ikke bety at du må gjøre om på så mye. 

Hvis du skal plante nye trær eller busker, velger du noen med bær, frukter og gode skjulesteder. 

Ikke rydd opp for grundig, og sørg for at det er "ville" områder i hagen med kratt, nesler, kvisthauger og annet villniss. 

Sørg også for at det er vann i hagen, for eksempel bare med et lite fuglebad. Ikke bruk sprøytemidler, for det dreper insektene.

> Les også: Slik fotograferer du maur

Anlegg en eller flere foringsplasser

Sett opp en fuglemater et sted der det er mye lys, men hvor fuglene også kan sitte i ly av busker og trær, så de kan føle seg trygge. 

Hvis du har katt, sørger du for at den ikke kan klatre opp til fuglemateren, for eksempel ved å plassere den på en jernstolpe. 

Legg ut mat jevnlig

Hvis du vil ha aktivitet i hagen din, er det viktig at du husker å fôre jevnlig. 

Start foringen allerede i tidlig på våren, og for gjerne daglig. Det viktigste er imdlertid at du fôrer i den strengeste vinterkulda.

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Pilfink på fuglemater i hage

Pilfinken er et enkelt motiv, for den er ganske vanlig hager, vant til mennesker og lett å lokke nærmere med korn.

© Shutterstock

Varier foringen

Det er ikke fordi fuglene er kresne, at du skal bruke forskjellig fôr, men fordi forskjellige fugler kan like forskjellig mat. 

For eksempel liker spurver og duer korn, mens flaggspetter og meis foretrekker jordnøtter og meiseboller. 

Kjøp forkugler med høyt fettinnhold, da de er mest attraktive og derfor vil kunne lokke fuglene også om sommeren, hvor de har gode muligheter for å finne mat andre steder.

Følg med fra stuevinduet

Bruk tid på å ­observere hvor fuglene ­lander ­før de flyr til ­fuglemateren, og hvor de ­bygger rede. 

Dermed kan du forbedre forholdet deres til hagen, og du vet hvor du kan fotografere dem.

> Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

Små hagefugle på fuglemater i hagen

Det er viktig for både fuglene og bildene dine at fôringsplassen du anlegger, er et sted med mye lys. 

© Shutterstock

Ta med kameraet på hagearbeid

Når du likevel er ute i hagen og gjør noe annet, tar du kameraet over skulderen. Da venner fuglene seg raskere til at du og kameraet ditt er en del av hagen.

Få flere fugler på balkongen

Du kan også fotografere fugler selv om du bor i en leilighet. Før du begynner å fôre, bør du imidlertid sjekke reglene for bygget ditt. 

Noen borettslag og sameier har innført forbud mot fôring av fugler for å unngå å tiltrekke seg duer, måker og andre store fugler som kan bråke og grise til.

Har du balkong, er en fuglemater bedre egnet til å tiltrekke seg fugler, enn det et fuglebrett er. Da detter nemlig mindre mat ned, og det blir mindre søl på balkongen. Samtidig tiltrekker du deg flere av de små fuglene når får ha maten i fred fra måker, kråker og skjærer.

> Les også: Slik får du et blinkskudd av ugla

Bli med på fotosafari i Digital FOTO 12/2019

I Digital FOTO nummer 12/2019 har vi pakket kameravesken, satt av en dag i kalenderen og dratt på fotosafari i vår egen hage. Vi ser både etter insekter, fugler og ekorn, og i en stor veiledning kan du se bildene vi tok og lese om erfaringene våre.

I guiden får du også enda flere tips for hvordan du får mer aktivitet i hagen, samt lese om hvordan du får skarpere bilder av insekter, takler harde skygger fra trær og mye mer. 

Kanskje du er interessert i...