Bli bedre på å fotografere fugler

Her får du de ultimate beste tipsene for å fotografere fugler. 

5 tips for å få flottere fuglebilder

Det krever en god porsjon tålmodighet for å fotografere fugler, men ventetiden kan gi fantastiske resultater. Her er fem tips til hvordan du får de flotteste fuglebildene.

17. mars 2019

Fuglefotografering er en av de disiplinene innenfor naturfotografering som har flest tilhengere – og det er ikke uten grunn. 

Det er nemlig generelt enklere å komme på skuddhold av fugler enn andre ville dyr. 

Her har vi samlet de beste tipsene for fuglefotografering slik du enkelt kan få gode bilder av fugler. 

> Få lett øye på fuglene med en kikkert: Akkurat nå kan du få en robust kikkert (verdi 850 kr.) sammen med to nummer av Digital FOTO for kun 59,50 kr. + porto og ekspedisjon. 

1. Bruk en tele på minst 300 mm

Du behøver ikke bruke hele sparekontoen på et dyrt teleobjektiv for å få gode fuglebilder, men hvis du vil fotografere fugler som er sjenerte har du de beste forutsetningene dersom du har et objektiv på minst 300 mm.

Du kan også bruke en telekonverter for å forlenge brennvidden på for eksempel et 24-105mm eller et 70-200mm. En av de få ulempene er at den tar 1-2 blendetrinn av lysstyrken. Det er imidlertid ikke et problem dersom du fotograferer i gode lysforhold eksempelvis i en lysning eller på en eng. 

Hvis du vil investere i et objektiv til nettopp fuglefotografering så er det en god idé å gå etter et zoomobjektiv, for eksempel 75-300. 

Da kan du nemlig også bruke det til andre motiver enn fugler for eksempel portretter eller arkitektur. 

Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

2. La deg inspirere av jegerne 

Bli bedre på fuglefotografering

Et skjul er en effektiv måte å komme helt tett innpå selv de mest sjenerte fuglene. Hvis du ennå ikke er klar for å investere i et skjul kan du starte med at bruke de utsiktstårnene som finnes rundt omkring i landet. 

© Shutterstock

For å komme tett innpå de mest sjenerte fuglene er det noen ganger best å bruke et fotoskjul av samme type som viltjegere gjemmer seg i.

Det er typisk utformet på samme måte som et telt, men i kamuflasjefarger så det ikke tiltrekker fuglenes oppmerksomhet. De lette variantene koster under 1000 kr., og de tar kun noen få minutter å sette opp og ta ned.

Dersom du vil ha mer frihet til å bevege deg kan du også skaffe deg en kamuflasjedrakt. Både skjul og drakt finner du på nettsider med jegerutstyr.

> Er du gal etter natur- og dyrebilder? Som abonnent kan du se serien Seasons med naturfotografen Morten Hilmer som blant annet tar deg med til de finske skogene. 

3. Bruk lokkemat

Bli bedre på fuglefotografering

Lokkemat som for eksempel eikenøtter, frø og kjerner er en glimrende måte å få fuglene til å sette seg på den greina hvor lyset faller best og bakgrunnen er mest tiltalende. 

© Shutterstock

Mange fugler kan lokkes inn foran kameraet med lokkemat, for eksempel eikenøtter, frø, kjerner og lignende. 

Det er forskjellig hva som lokker hvilke fugler så sett deg inn i hva den fuglen du gjerne vil fotografere foretrekker.

For ikke å forstyrre fuglenes naturlige mønster er det viktig at du kun bruker lokkemat om vinteren når fuglene har vanskeligheter med å finne mat selv.

Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

4. Velg bildeserier

Bli bedre på fuglefotografering

Ved å ta bildeserier får du helt sikkert en masse bilder som du kan kaste – men sjansen er også større for at blinkskuddet er blant dem. Husk å bruke en rask lukkertid, for eksempel 1/1250 sekund. 

© Shutterstock

De aller fleste fugler beveger seg raskt. Så selv om du kanskje tenker at nå har du en fugl på kornet, kan den plutselig spre vingene og lette slik at du potensielt går glipp av det gode bildet.

Innstill derfor kameraet ditt til bildeserier. Noen kameraer har to innstillinger, en lav og en høy hastighet. Velg høy hastighet. Når du trykker utløserknappen ned vil kameraet ta bilder helt til du slipper knappen.

5. Velg følgefokus

Bli bedre på fuglefotografering

Fugler kan lette og fly avgårde på under et sekund. Med kontinuerlig fokus sikrer du at du ikke får uskarpe bilder selv om motivet ditt flytter på seg i bildet. 

© Shutterstock

Følgefokus er en gave til fuglefotografer. Her følger fokus nemlig med når motivet flytter seg. 

Innstillingen heter typisk AI Servo eller AF-C alt ettersom hvilket kamera du har og det finnes som regel bak AF-knappen.

For å følge motivet når det beveger seg over bildet må du typisk velge fokusområdet Multi eller Bred som tar i bruk alle fokuspunktene eller en dedikert følgefokusinnstilling som for eksempel kan hete Focus Tracking eller 3D-tracking.

Les også: 3 trekkfugler, du kan fotografere på høsten

Kanskje du er interessert i...