Med simple midler kan du nemt lave en velfungerende reflektor til portrætfotos.

© Digital FOTO

Lag din egen reflektor nesten gratis

En reflektor er nesten uunværlig utstyr til for eksempel portrettfotografering. Her viser vi deg hvordan du kan lage din egen - enkelt og billig.

29. juli 2020

En reflektor er et perfekt hjelpemiddel til for eksempel portrett- og makrofotografering. Med reflektoren kan du både myke opp skygger i portrettet når du fotograferer med blits, og du kan bruke den som lyskilde hvis du ikke vil bruke blits.

Lag din egen reflektor

Reflektorer finnes i mange forskjellige størrelser, kvaliteter og prisklasser, men det er faktisk både enkelt og billig å lage sin egen reflektor.

Siden den ikke kan brettes eller slås sammen, noe mange av de modellene man kjøper, kan, er det lurt å ikke lage den altfor stor hvis du skal ha den med på tur.

Dette trenger du:

  • Et stykke kraftig papp i for eksempel A3-format.

  • En rull med sølvpapir.

  • En limstift

  • En rull med klar teip.

>>Les også: 5 tips for å ta gode portrettbilder.

Reflektor

Det tar ikke mange minutter å lage reflektoren selv.

© Digital FOTO

Slik lager du reflektoren

Steg 1: Klipp til sølvpapiret så det passer til papplaten. Sørg for at det er litt ekstra til sidene, så du kan brette det rundt kanten på platen.

Steg 2: Smør et tynt lag med lim jevnt ut over hele platen med limstiften.

Steg 3: Legg sølvpapiret på platen og sørg for det blir helt glatt. Bruk eventuelt en nal eller isskrape til å glatte ut overflaten fra midten og mot kanten, så den blir fin og glatt. Du har bare én sjanse, så vær grundig.

Steg 4: Klipp til resten av sølvpapiret og brett det rundt om kanten på pappen. Fest det med teip hele veien rundt, så det holder bedre. Har du brukt to lengder sølvpapir, må du også feste stykkene sammen med teip på forsiden.

Bonustips: Hvis baksiden av platen din er hvit, har du en dobbel reflektor. I sterk sol kan en sølvreflektor gi for mye lys, og da kan den hvite passe bedre.

I denne videoen viser vi deg hvordan du gjør det på 30 sekunder. 

Slik bruker du reflektoren

Når du bruker reflektoren som ekstra lyskilde, må du bare vinkle den slik at den kaster lys fra for eksempel himmelen inn i ansiktet på personen du fotograferer.

Unngå å reflektere direkte sollys, for det blir altfor kraftig og gjør at hudtonene brenner ut. Sollyset vil også blende personen, som vil slite med å se naturlig ut på bildet.

La modellen din holde reflektoren, og jobb med vinklingen til lyset blir perfekt.

>>Les også: Velg riktig blits.

Reflektor til portrettfotografering

Med reflektoren vinklet riktig har vi fått lysnet skyggene i ansiktet helt uten å bruke blits.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...