Reflektor med gulloverflate

En reflektor med gulloverflate er perfekt for å løfte skyggene i gråvær.

© Digital FOTO

Perfekte portretter med reflektor

Å knipse portrettbilder i dagslys gir deg ikke bare en naturlig og stemningsfull belysning – det sparer deg også for å bruke penger på blits og lamper, og med en billig reflektor får du full kontroll på lyset i tillegg.

Dagslys er perfekt for portrettbilder, men byr også på noen utfordringer som du heldigvis enkelt kan løse med noen triks og litt trening.

Sollyset kan gi kraftige skygger i ansiktet, som skjemmer portrettet, og selv i gråvær kan du oppleve å få sjenerende skygger. 

Du kan velge å bruke utfyllingsblits til å lysne opp skyggene, men det finnes en annen og billigere løsning, og i tillegg gir den deg et mer naturlig resultat.

Ta kontroll over lyset

Med en reflektor kan du retningsbestemme det eksisterende lyset mot ansiktet til modellen, slik at slagskygger blir mindre uttalte eller forsvinner helt. 

Den optimale refleksen får du ved å holde reflektoren i den vinkel som gir mest lys på riktig sted.

Reflektor med gull- og sølvbelegg

Ofte kan reflektoren ha to forskjellige overflater – en på hver side.

© Lastolite

Avhengig av hvor kraftigt lyset er, må du justere hvor tett på modellen du plasserer reflektoren. I svakt lys må du som regel nærmere enn når solen viser seg i all sin prakt.

I gråvær er det fint å bruke en reflektor med en gull- eller sølvfarget overflate, som reflekterer kraftigere enn en hvit. 

De er også fine å ha hvis du plasserer modellen i skyggen, mens du står med reflektoren ute i solen og sender lyset inn i skyggen.

Demp det kraftige lyset

Hvis utfordringen er at lyset er altfor kraftigt og må dempes, trenger du en diffuser i stedet for en reflektor. 

Diffuseren ligner på reflektoren, men lar litt lys trenge gjennom. Lyset som kommer fram, er dempet, og man kan kaste skygge over modellen.

Diffuser

Diffuseren reflekterer ikke lyset, men blokkerer det. På denne måten kan man kaste skygge over modellen.

© Lastolite

Man kan kjøpe reflektorer og diffusere hver for seg eller i kombinerte sett som dekker alt.

I denne videoen kan du se hvordan du kan lage din egen reflektor nesten gratis. Du trenger bare papp, sølvpapir, lim og tape.

Kanskje du er interessert i...