Ung kvinne ser i kamera med palmeblader i forgrunnen

Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn – dette bildet rommer mange lag som blikket kan fordype seg i. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du skaper lag.

© Shutterstock

Slik får du mer dybde i portrettene dine

Med et enkelt komposisjonstriks kan du utnytte den tredimensjonale verdenen vi lever i, til å gjøre de todimensjonale bildene dine mer levende.

3. september 2019 av Sarah Marie Winter

Mange vil kanskje forbinde ordet "lag" med noe som foregår i Photoshop eller et annet bildebehandlingsprogram, men du kan trygt lukke det programmet de neste par minuttene. 

Nå skal det nemlig handle om en helt annen type lag – den typen du kan skape i et portrett ved å introdusere en forgrunn. Du kan bruke både blomster, busker, grener eller trær, men også ikke-naturlige ting, for eksempel et gjerde eller et perleforheng. Det finnes ingen grenser.

Det viktigste er at forgrunnen er så uskarp at den ikke stjeler fokus fra hovedmotivet, men kun rammer det inn og skaper dybde i portrettet. 

> Læs også: Alt du som fotograf må vite om komposisjon

Ung jente med sykkel på blomstereng

De fargerike lupinene er blitt brukt til å skape dybde i bildet av jenta. 

© Shutterstock

I bildene i denne artikkelen har fotografen utnyttet de fargerike omgivelsene og har ganske enkelt gått ned på kne mens hun fotograferte.

Hvis du ikke har en blomstereng til rådighet, kan du fint skape din egen forgrunn ved for eksempel å plukke ned en gren med et par blader før fotograferingen.

Når du skal ta bildene, holder du grenen helt opp mot kameralinsen så bladene blir til uskarpe elementer i forgrunnen.

Du kan også være enda mer kreativ – for eksempel bruker mange bryllupsfotografer brudens halvgjennomsiktige slør til å skape en interessant forgrunn. 

> Se video: Slik justerer du portrettene dine i Lightroom

Forelsket kjærestepar kysser hverandre på solsikkeåker

Her er de store solsikker blitt brukt til å skape et lag som fører blikket mot til paret, som er perfekt plassert i det gylne snitt. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...