Rådhuset i Siena, Toscana, Italia

Se opp og se verden fra en helt ny vinkel - her er det rådhuset i Siena i Toscana, Italia. 

© Shutterstock

Se opp og fang byens skjulte motiver

Få en annerledes fototur gjennom byen ved å se opp og se de skjulte motivene over deg, og få kontroll på utfordringer med svakt lys, kraftig lys og motlys.

30. juni 2017


Ikke se fram, men opp når du skal ta ditt neste blinkskudd. 

I byene er det svært mange motiver i rommet over hodene våre, og som først dukker opp når vi svaier ryggen og legger hodet bakover. 

Natur, arkitektur og flott himmel

Et opplagt sted å se opp er i byparker, hvor trærne ofte står litt spredt så det er mulig å få et interessant motiv av trekroner som møtes i høyden.

Bruk den videste vinkelen på objektivet og still skarpt på trekronene med liten blender, slik at du får god skarphet gjennom hele bildet.
Trær fotografert oppover
Se opp

Trær i en park ser bra ut når du fotograferer nedenfra og opp. 

© Shutterstock

Moderne arkitektur som f.eks. museer, skyskrapere eller høytliggende t-banestasjoner er også en gullgruve av motiver i høyden.

For å unngå at elementer i forgrunnen ikke blir svarte silhuetter mot en veleksponert himmel, må du bruke spotmåling og måle lyset på elementene i forgrunnen.

6 tips til å fotografere oppover

  1. Bruk motlysblenderen, slik at du unngår reflekser i objektivet.
  2. Bruk vidvinkel og prøv deg frem med brennvidden og se hva det gjør for bildet.
  3. Velg en liten blender som F11, så du får skarphet gjennom bildet.
  4. Hold solen ute av bildet for å unngå at lysmåleren blir lurt hvis du fotograferer med matrix- eller evaluerende lysmåling.
  5. Velg spotmåling og eksponer etter mellomtoner, så bildet verken blir for lyst eller for mørkt. 
  6. Prøv deg frem og eksperimentér. Det er ofte når du "leker" at du lærer noe nytt og får et helt unikt blinkskudd i boks.
Les også: Velg rett lysmåling i kameraet

Lysmåling på Fuji kamera
Mål lys

Lysmålingsmetode har som regel en dedikert knapp enten på kameraet eller som et punkt på innstillingshjulet. Velg spotmåling, som vises med en prikk i en firkant i displayet. 

Les mer om å fotografere oppover i bladet Digital FOTO nr. 11/2017, hvor du også kan møte instagramikonet Kenneth Nguyen og få en komplett guide med 300 objektiver.

Les også: Nytt blad med knivskarp reportasje fra verdens gater og tak

Tegn abonnement, og les hele bladet med det samme på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem siste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...