Fargerike paraplyer på gaten

Ved å orientere deg i fargehjulet kan du lære å bruke komplementærfarger. Det vil si farger som passer veldig godt til hverandre og som resulterer i bilder som blir mer interessante å se på. 

© Shutterstock

Slik bruker du komplementærfarger i fotograferingen

Det finnes flere forskjellige komposisjonstriks som er nyttige å ha i bakhodet når du fotograferer. En av dem er å bruke komplementærfarger i fargesirkelen. Men hva betyr egentlig det?

22. november 2022 av Sarah Marie Winter

De fleste fotografer er mer eller mindre oppmerksomme på fargene når de fotograferer. 

Det kan f.eks. hende at de bruker et filter til å forsterke en blå himmel eller går litt til siden for å unngå en knallgul søppelbøtte.

Men det er langt fra alle fotografer som tenker på komplementærfargene i fargesirkelen når de bestemmer seg for retningen kameraet skal rettes. 

Hvorfor skulle de det? Hva er egentlig fargesirkelen – i tillegg til et uttrykk fra skoletimene? Og hvordan skal den brukes?

Det svarer vi på her. 

Du kan nemlig dra god nytte av å orientere deg i fargesirkelen og sjekke komplementærfargene.

> Les også: Det viktigste fotografen må vite om komposisjon

Hva er komplementærfarger?

Komplementærfargene er de to fargene som står i størst kontrast til hverandre. Derfor kalles de også kontrastfarger.

Grønt er komplementærfargen til rødt, oransje er komplementærfargen til blått, og fiolett er det samme til gult. Det vil si at for eksempel grønt og rødt passer veldig godt sammen. 

Komplementærfargene vil alltid ligge overfor hverandre i fargesirkelen, som du ser ovenfor. 

> Les også: Forstå det gylne snittet

Fargesirkelen og komplementærfarger i bildebehandlingen.

Det er også verdt å kjenne til fargesirkelen og komplementærfarger når du for eksempel redigerer i Lightroom. Her kan du få bestemte farger til å stå mer frem i bildet ditt, for det har faktisk noe å si hvilke farger du forsterker.

© Shutterstock

Hva er fargesirkelen? Og hva har den med primærfargene å gjøre?

Fargesirkelen er en visuell fremstilling som gir en oversikt over hvilke farger som passer godt sammen.

Fargesirkelen er basiskunnskap i kunst- og håndverkstimene, men det er faktisk like smart å kjenne til den når du tar bilder.

En rask titt på fargesirkelen gir nemlig et fint overblikk over hvilke farger som passer godt sammen, og det kan hjelpe deg når du er på utkikk etter interessante og flotte motiver. 

Fargesirkelen kan også være nyttig når du tar portrettbilder og vil matche modellenes klesvalg med hverandre og dermed skape blikkfang og tydelige kontraster.

Fargesirkel

Komplementærfargene er farger som ligger rett overfor hverandre i fargesirkelen, f.eks. blått og oransje. Det vil også si at f.eks. grønt og gult ikke passer bra sammen. 

© Shutterstock

Hva er Ittens fargesirkel?

Et av de mest kjente fargehjulene er Ittens fargesirkel, som med utgangspunkt i grunnfargene viser hvilke farger som komplementerer hverandre – og hvilke som ikke passer sammen.  

Den er oppkalt etter Johannes Itten, en sveitsisk ekspresjonistisk maler, designer og kunstpedagog. 

Ittens fargesirkel er også relevant for deg som fotograf, fordi den er enkel å bruke og garanterer bedre komposisjon i bildene dine. 

Fargesirkelen er bygd opp slik at vi i midten ser de tre primærfargene gult, rødt og blått. 

Deretter kommer sekundærfargene, som vi kan blande ved hjelp av primærfargene. De sekundære fargene er oransje, lilla og grønt.

Samtidig viser den de tertiære fargene i sirkelen rundt. Den kommer med andre ord innom hele fargespekteret. 

Du finner de beste fargene til motivet ditt ved å tegne en rett strek fra en farge til den motsatte siden av hjulet. 

Eksempelvis er motsatt farge av oransje blått, og disse er derfor komplementærfarger.

Ittens fargesirkel

Farger som ligger nær hverandre i fargehjulet, f.eks. grønt og gult, er harmoniske og skaper ro i bilder. Farger som ligger rett overfor hverandre, heter komplementærfarger, og bruken av dem skaper energi og dynamikk.

© Shutterstock

Hvilke kontrastfarger på fargeskalaen passer ikke sammen?

Hvis vi tar utgangspunkt i Ittens fargesirkel, vil to farger som er svært nær hverandre ikke passe bra sammen. Det vil f.eks. si grønt og gult, lilla og oransje og grønt og blått. Hvis du har lyst til å ta et energisk bilde, kan du med fordel unngå disse kombinasjonene. 

Eksempel på komplementærfargene rødt og grønt, som passer godt sammen.

Rødt og grønt er komplementærfarger, og det er mange situasjoner, for eksempel i gatebildet, der disse to møtes. Derfor er det lurt å holde øynene åpne.

© Shutterstock

Hvorfor bruke komplementærfarger?

Komplementærfarger brukes rett og slett til å skape kontrast i et bilde. Når vi setter sammen to komplementærfarger, vil fargene fremheve hverandre og virke mer mettede og levende, og det vil gi et mer dynamisk bilde.

Det kan f.eks. være en fordel hvis motivet er svært stillestående. Komplementærfarger kan også brukes til å føre blikket innover i et bilde og til en viktig del av motivet ditt.

Det kan f.eks. være en oransje båt i et blått hav eller et rødt hus midt i en grønn skog. Fargene kan altså hjelpe komposisjonen på vei og gjøre detaljene mer iøynefallende. 

> Les også: Slik tar du flottere fargebilder

Eksempel på komplementærfargene oransje og blått

Oransje og blått er komplementærfarger, og de oppstår f.eks. om kvelden når blåtimen begynner og gatelysene tennes. Men de finnes også andre steder, f.eks. her i «Den blå byen», Chefchaoen i Marokko. 

© Shutterstock

Hvordan brukes komplementærfarger?

Du kan også bruke hvitbalansen til å få fargene på plass slik at bildet blir mer interessant å se på, som i bildeeksempelet nedenfor, hvor fotografen ikke har sett etter en bestemt farge, men bare brukt det kunstige lyset, himmelen og speilingen. 

Det viktigste er at du holder øynene åpne og øver deg på å se de forskjellige fargene. Hvis du f.eks. fotograferer en modell i en fiolett kjole, ser du om du finner en gul vegg hun kan stå ved. 

Fargene du bruker trenger ikke stå rett overfor hverandre i fargesirkelen – du kan for eksempel også få god effekt med rødt og blått eller oransje og fiolett, fordi også disse fargene står i kontrast.

> Les også: 3 veier til perfekt hvitbalanse

Eksempel på komplementærfargene gult og lilla

Kunstig gatebelysning kombinert med den blå timen kan gi fantastiske fargekontraster. Her er hvitbalansen satt slik at blåfargen blir fiolett, og det har gitt et interessant resultat. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...