Fargerike paraplyer på gaten

Ved å bruke komplementærfarger kan du få bilder som blir mer oppsiktsvekkende og mer interessante å se på. 

© Shutterstock

Slik bruker du komplementærfarger i fotograferingen

Det finnes flere forskjellige komposisjonstriks det er greit å ha i tankene når du fotograferer. Ett av dem er å bruke komplementærfarger. Men hva er det egentlig?

7. april 2021 av Sarah Marie Winter

De fleste fotografer er mer eller mindre oppmerksomme på fargene når de fotograferer. Det kan for eksempel hende at de bruker et filter til å forsterke en blå himmel eller tar et steg til siden for å unngå en knallgul søppelbøtte.

Men det er langt fra alle fotografer som tenker på komplementærfargene når de bestemmer seg for hvilken retning de skal peke kameraet. 

Og hvorfor skulle de det? Hva er egentlig komplementærfarger – annet enn et uttrykk fra kunst- og håndverktimen? Og hvordan skal de brukes?

Det svarer vi på her. 

Det kan nemlig være god grunn til å holde øye med komplementærfargene. 

> Les også: Det viktigste du som fotograf må vite om komposisjon

Fargesirkel

Komplementærfargene er de fargene som ligger rett overfor hverandre i fargesirkelen, for eksempel blått og oransje. 

© Shutterstock

Hva er komplementærfarger?

Før vi kommer til disse fargene er vi nødt til å kjenne til grunnfargene først. Det er rødt, gult og blått, og det er de fargene alle andre farger eller nyanser lages fra. De kalles også primærfarger.

Komplementærfargene er de to fargene som står i størst kontrast til hverandre. Grønt er komplementærfargen til rødt, oransje er komplementærfargen til blått, og lilla er komplementærfargen til gult.

Komplementærfargene vil alltid ligge overfor hverandre i fargesirkelen, som du kan se over. 

> Les også: Forstå det gylne snitt

Eksempel på komplementærfargene rødt og grønt

Rødt og grønt er komplementærfarger, og i for eksempel gatebildet finnes det mange situasjoner der de to fargene møtes. Derfor er det lurt å holde øynene åpne.

© Shutterstock

Hvorfor bruke komplementærfarger?

Komplementærfarger brukes rett og slett til å skape kontrast i et bilde. Når du setter to komplementærfarger sammen, vil fargene fremheve hverandre og virke mer mettede og levende, og det vil skape et mer dynamisk bilde.

Det kan være en fordel hvis motivet for eksempel er veldig stillestående. Komplementærfarger kan også brukes til å føre blikket gjennom et bilde og til en viktig del av motivet.

Dette kan for eksempel være en oransje båt midt på et blått hav, eller et rødt hus midt i en grønn skog. Fargene kan altså forbedre komposisjonen og gjøre detaljene mer iøynefallende. 

> Les også: Slik får du flottere fargebilder

Eksempel på komplementærfargene oransje og blått

Orange og blått er komplementærfarger, og de oppstår for eksempel på kvelden, når blåtimen begynner og gatelysene blir skrudd på. Men du kan også finne dem andre steder, for eksempel her i «Den blå byen», Chefchaoen i Marokko. 

© Shutterstock

Hvordan brukes komplementærfarger?

Det er flere måter du kan bruke komplementærfarger på. Du kan enten la begge fargene spille en like stor rolle som i det øverste bildeeksempelet, eller så kan du finne en detalj i den ene fargen, som i bildeeksemplet over.

Du kan også bruke hvitbalansen til å justere fargene på plass så bildet blir mer interessant å se på, som i bildeeksempelet under, hvor fotografen ikke har sett etter en bestemt farge, men bare brukt det kunstige lyset, himmelen og speilingen. 

Det viktigste er at du holder øynene åpne og øver deg på å se de forskjellige fargene. Hvis du for eksempel fotograferer en modell i en lilla kjole, kan du se om du kan finne en gul vegg hun kan stå opp mot. 

Fargene du bruker må ikke stå rett overfor hverandre i fargesirkelen – du kan også få en god effekt med rødt og blått eller oransje og lilla, fordi også disse fargene står i kontrast til hverandre.

> Les også: 3 metoder for perfekt hvitbalanse

Eksempel på komplementærfargene gult og lilla

Kunstig gatebelysning kombinert med blåtimen kan gi deg fantastiske fargekontraster. Her er hvitbalansen satt slik at den blå fargen blir fiolett, og det har skapt et interessant resultat. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...