Elektriske blå farger i byen Chefchaouen i Marokko

Det krever en stram komposisjon å få et enkelt bilde av den elektriske blå fargen som går igjen i den marokkanske byen Chefchaouen.

© Shutterstock

Slik får du flottere fargebilder

Fargesprakende bilder blir fort forvirrende å se på, fordi det er så mange elementer som trekker i blikket. Vi viser deg hvordan du kan få den sterkeste komposisjonen.

21. juni 2018 av Sarah Marie Winter

Får du også lyst til å ta opp kameraet når du ser en stripe med gamle hus i Venezia eller en travel bazar i Istanbul? 

Da er du ikke den eneste.

Dessverre er det sjelden slike motiver blir til gode bilder. 

Alle fargene vil nemlig konkurrere om observatørens oppmerksomhet, hvilket vil få bildet til å fremstå som rotete. 

Derfor er det viktig at du overveier komposisjonen din grundig og velger akkurat de fargene og elementene som bidrar positivt til bildet – og utelater de som kun virker forstyrrende. 

Her er tre tips som er gode å ha i bakhodet når du fotograferer farger:

Tip 1: Skjær motivet inn til beinet 

Mann på fargerike trapper beskåret kraftig

Uten forstyrrende elementer får bildet av mannen på trappen en nærmest grafisk kvalitet – og fargene får langt mer oppmerksomhet. 

© Shutterstock

Har du et motiv med massevis av farger, så velg et utsnitt, hvor kun de mest essensielle elementene er med. Som her, hvor fotografen ikke har inkludert annet enn en mann, en vertikal linje i tillegg til den regnbuefargede trappen.

Prøv å forestille deg at bildet ble tatt ti meter lenger vekk, så man også kunne se omkringliggende hus, telefonmaster, biler, reklameskilt og andre mennesker. 

Det ville aldeles ikke være like kraftfullt, som når bildet er helt enkelt.

Det betyr ikke nødvendigvis at du må finne et nytt motiv – kanskje trenger du bare å skifte vinkel eller gå tettere innpå.

Les også: Det viktigste, du som fotograf skal vite om komposisjon

Tip 2: Hold deg til to farger

Lyskrysset fotografert på mørk himmel med kun to farger

Bruk av linjer og fravalget av andre farger enn blå og rød, løfter bildet fra hverdags-øyeblikksbilder til et ganske interessant fotografi.

© Shutterstock

Når du skal velge hvilke farger du vil bruke i bildet ditt, gjelder samme regel som for valg av motiv – de enkleste kombinasjonene er oftest de sterkeste. 

Den mest markante effekten får du ved å sette to farger sammen som står langt fra hverandre i fargespekteret, såkalte komplementærfarger. 

Det kan for eksempel være blå og orange, eller rød og grønn. 

Med en stram komposisjon vil du imidlertid også kunne få et kraftfullt bilde med knapt så kontrastfulle farger. 

Bildet ovenfor er av noe så hverdagslig som et lyskryss og en regnværshimmel, men det at de to fargene står alene, gir en dramatisk effekt og gjør bildet interessant.

Tip 3: Fotografer sort/hvitt - og få bedre fargebilder

LCD-skjerm på kamera med bildestilen Monokrom

Tro det eller ei, men det kan faktisk gjøre fargebildene dine bedre dersom du fotograferer i sort-hvitt. 

Du kan faktisk også trene komposisjonsevnen din ved å velge bildestilen Monokrom og se på kameraets LCD-skjerm, mens du fotograferer. 

Når fargene forsvinner, blir du nemlig langt mer oppmerksom på former og linjer, og derfor vil det være lettere å lage sterke komposisjoner når du kun ser sort og hvitt. 

Husk å fotografere i raw – hvis du kun fotograferer i jpeg, vil bildene bli permanent sort-hvitt.

Les også: Adobe RGB eller sRGB? Slik velger du det riktige fargeområdet

Les hvordan du får kulør på bildene dine

I takt med at bildeprosessorene blir mer og mer avanserte, blir kameraene også bedre til å gjengi virkelighetens farger og i dag kan de fleste kameraene gjengi mange tusen toner i hver grunnfarge. 

I nummer 10/2018 av Digital Foto får du masse tips til hvordan du kan få fullt trykk på fargene i bildene dine – både i fotograferingen og bildebehandlingen. 

Slik får du flottere farger i bildene dine
LES MER I DIGITAL FOTO

Les i artikkelen hvordan du får det beste ut av fargene i bildene dine.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og les bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du dessuten tilgang til de seneste fem nummerne av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...