Kvinne fotograferer med lang tele
© Shutterstock

Slik redder enkelt fokustriks bildet ditt

Noen ganger blir autofokus i kameraet ditt lurt til å fokusere igjen og igjen selv om motivet ditt er skarpt. Med funksjonen Back Button Focus kan du unngå problemet og ta flere skarpe bilder.

Mange sports-, natur- og actionfotografer bruker i dag en helt spesiell fokusteknikk som sørger for at de aldri går glipp av de avgjørende øyeblikkene, for eksempel når ballen passerer målstreken eller der rovfuglen slår til mot byttet sitt. 

På engelsk heter teknikken Back Button Focus, og den henviser til at man bruker en knapp på baksiden av kameraet til å fokusere i stedet for å bruke utløserknappen. 

Det er spesielt smart å bruke denne fordi du får full kontroll over akkurat når kameraet skal fokusere og ikke minst når det ikke skal det. 

De fleste fotografer har opplevd at autofokus søker etter fokus på de mest uheldige tidspunkter selv om bildet var i fokus. Med Back Button Focus kan du imidlertid fotografere i vei så lenge motivet ditt er i fokus og bare aktivere autofokus når det ikke er det.

Dette gir deg flere skarpe bilder, og du rekker faktisk også å ta flere bilder når kameraet ikke må bruke tid på å fokusere der det ikke er nødvendig.  

 > Les mer Ni tips til å bli en enda bedre fotograf

Fektekamp i arena med lys

Jo større dybdeskarpheten i bildene dine er, desto bedre fungerer teknikken. Derfor er det en god idé å blende ned til mellom F8.0 og F11 hvis lyset tillater det.  

© Shutterstock

Situasjoner der du får mest mulig ut av trikset

Fotograferer du for eksempel en fektekamp på F4.0–F8.0, vil utøverne bevege seg fra side til side, men sjelden komme nærmere eller gå lenger unna kameraet.

Derfor vil de være i samme fokusplan mye av tiden, og av samme grunn er det heller ikke nødvendig at kameraet bruker tid på å fokusere konstant.

Det tar litt tid å øve seg på å bruke en annen knapp enn utløserknappen til å fokusere, men det er verdt det når du ser resultatene. 

Back Button Focus blir også brukt av mange natur- og fuglefotografer, blant annet fordi mange fugler ofte flyr i samme fokusplan over himmelen. 

Når du først har fått fokus med knappen bak på kameraet og følger dem i søkeren, kan du vente på at de dykker etter fisk eller insekter og holde utløserknappen nede. 

> Les også Slik tar du enda bedre naturbilder

Finn funksjonen på kameraet

På de fleste nyere kameraer kan du stille inn en knapp på baksiden av kameraet til å fokusere, blant annet på kameraer fra Sony, Fujifilm, Canon og Nikon.

Først må du imidlertid deaktivere fokus på utløserknappen, og avhengig av hvilket kamera du har, ligger funksjonen på forskjellige steder i menysystemet i kameraet.

På Canon-kameraer åpner du for eksempel Quick-menyen, velger Costum Controls og klikker på det første punktet Shutter butt. half-press og slår den av ved å trykke på Set-knappen.

Deretter velger du Metering Start-alternativet i midten, og sist, men ikke minst, velger du fra Custom Controls-menyen punkt nummer to AF-ON Button og så Metering and AF start.

Når det er gjort, vil kameraet bare fokusere når du trykker på AF-ON-knappen på baksiden av kameraet, og du kan nå fotografere raske motiver slik proffene gjør det.

Hvis du har et annet kamera, kan du ofte finne funksjonen i bruksanvisningen, og ellers er det en god idé å søke på Google etter kameramodellen din sammen med Back Button Focus og følge veiledningen for hvordan du slår det på for akkurat ditt kamera.  

Kanskje du er interessert i...