Portrettbilde av hjemløs mann tatt av den nederlandske fotografen Thomas Thijssen
Svart-hvitt

Den nederlandske fotografen Thomas Thijssen har trasket gatene i hjembyen sin på kryss og tvers for å finne ekte ansikter til portrettserien sin “Faces Anonymous," som er fotografert i svart-hvitt.

© Thomas Thijssen

Stjernefotografenes beste tips for svart-hvitt-fotografering

Vi har snakket med en håndfull av de mest talentfulle svart-hvitt-fotografene akkurat nå, og nye Digital FOTO er proppfullt av inspirasjon og gode tips for å fotografere monokromt.

23. august 2018 av Sarah Marie Winter

Da den nederlandske fotografen Thomas Thijssen tok portrettbildet over av den hjemløse mannen Rini, hadde han ikke sett for seg at bildet ville ta av på nettet – eller at folk i byen ville begynne å behandle Rini annerledes.

Siden da har Thomas Thijssen fotografert mange som lever litt på siden av samfunnet, i en serie han kaller “Faces Anonymous”, og når han ikke tar kommersielle oppdrag, leter han etter nye og interessante ansikter. 

De skjuler ufortalte historier som fortjener å bli fortalt, forklarer den 33 år gamle fotografen. 

Historier som svart-hvitt-fotografiet forteller best. 

At serien "Faces Anonymus" er fotografert i svart-hvitt, er et veldig bevisst valg av Thomas Thijssens.

Begrenset bruk av Photoshop

Det eneste jeg gjør med bildet etterpå, er å gjøre det mørkere eller lysere, sier Thomas Thijssen, som bruker kurver i etterbehandlingen til å skape kontrast i bildene sine.

Drømmer du om å ta de samme stemningsfulle og rå bildene, er det en lurt å gå etter ansikter med karakter.

Rynker, arr og annet ikke-perfekt gir personlighet og noe annerledes til et portrett.

Resten av fotoserien til Thomas Thijssens kan du se på hjemmesiden hans.

Åpne vidder og ville savannedyr

I det nyeste nummeret av Digital FOTO går vi all in på svart-hvitt-bilder. Her kan du blant annet møte fem svart-hvitt-fotografer som jobber innenfor fem forskjellige sjangre. 

Vi har blant annet snakket med en landskapsfotograf som har lært seg selv å se i svart og hvitt, en dyrefotograf som tilbringer flere timer i skjul for å ta dramatiske nærbilder av galopperende sebraer, og en fotokunstner som manipulerer portrettene sine til det ekstreme.

Les om når de deler hemmeligheter fra arbeidsprosessene sine, og deretter kan du bla videre til våre 12 beste tips for å ta fantastiske bilder i svart-hvitt.

Alt dette får du i Digital FOTO nummer 13/2018, som er ute nå.

Kjøp bladet i butikken eller kiosken - eller tegn et abonnement og les det nye bladet med én gang på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ni seneste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...