person holder lysende pære frem mot kameraet ved siden av flere sparte penger
© Shutterstock

Strømprisene skyter i været: Dette kan du gjøre som fotograf

De stigende strømprisene påvirker også fotografer, og her får du derfor fem gode råd om hvordan du kan spare strøm på telefonen, kameraet og datamaskinen.

13. oktober 2022 av Holger Svend Anderson

Mens verdens energikrise tvinger prisene på gass og strøm i været, er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å holde kostnadene nede når du dyrker fotohobbyen din. 

Vi har funnet tre enkle ting du kan begynne med nå, slik at du kan bruke pengene på artigere ting, f.eks. flere objektiver. 

1. Den største besparelsen 

Hvis du redigerer bildene dine på en stasjonær datamaskin, kan det være mye penger å spare. 

Det er mange gode grunner til å bruke en stasjonær PC, blant annet at den gir den beste brukeropplevelsen fordi programmer som f.eks. Photoshop og Lightroom krever mye av datamaskinen, og da er ikke alltid en bærbar datamaskin nok. 

Dessverre er de beste datamaskinene også noen skikkelige strømslukere, og det kan bli en dyr fornøyelse å redigere bildene når du kommer hjem fra fototuren. 

Hvis du har datamaskinen på i bare fire timer om dagen, kan det koste deg flere tusen kroner i året. Jo kraftigere datamaskinen er, desto mer vil det koste, og har du f.eks. en PC med de aller beste komponentene, kan det koste opptil 3000 kr i året med en gjennomsnittlig strømpris på ca. 4 kr per kilowatt-time.

>Les mer De beste gratisprogrammene til bildebehandling

Stasjonær datamaskin kamera bærbar datamaskin som bruker mye strøm tar opp plass på skrivebordet

Bruk gjerne en strømforgrener med en strømbryter for å sørge for at alt er slått av når du forlater kontoret og at dataskjermen f.eks. ikke står på standby og bruker strøm.

© Shutterstock

2. Lad på riktig tidspunkt

Ofte er det også mye penger å spare hvis du venter med å lade til strømprisen er lav. 

Det er den vanligvis midt på dagen når de fleste er på jobb, og om natten. På disse tidene blir det ikke brukt så mye strøm i hjemmene våre. 

Med riktige vindforhold i en europeisk sammenheng kan dette også kutte norsk eksport kraftig og dermed gjøre strømprisene her til lands svært lave. 

Du kan følge med og se din nåværende nøyaktige timepris ved å søke med Google på «strømpris akkurat nå» og ditt strømselskap.

Gopro-kamera ligger under bærbart solcellepanel som lader kameraet

Det finnes en drøss med produkter, slik som disse med solcellepanel som kan lade kameraet ditt helt kostnadsfritt. Søk f.eks. på Google på «Powerbank med solcellepanel».

© Shutterstock

3. Bruk alternative energikilder

Du har også alternative løsninger til lading av kameraet, mobilen, nettbrettet eller den bærbare datamaskinen. 

Du kan f.eks. ha tingene dine med deg og lade dem på farten på enkelte busser og tog, men du har ofte også mulighet til å lade på kafeer, biblioteker eller lignende steder. 

Du kan også kjøpe forskjellige dingser som kan lade kameraet, mobilen og nettbrettet med USB-C. 

Dette kan for eksempel være en powerbank med solcellepanel eller sveiv, som begge også kan brukes til fototurer senere når du ikke har en stikkontakt i nærheten. 

Kanskje du er interessert i...