stort objektiv
© Shutterstock

To funksjoner du må vite om på teleobjektivet ditt

Mange teleobjektiver har flere knapper som kan være vanskelige å forstå hvis du ikke har prøvd å fotografere med dem før. Få forklaringen på to av knappene her.

19. oktober 2022 av Holger Svend Anderson

Det er mye å holde orden på og lære når du begynner å fotografere med lengre teleobjektiver, og en av disse tingene er knappene, som kan virke uoversiktlige og vanskelige å finne ut av.

I denne artikkelen får du derfor forklaringen på to av de lange teleobjektivenes mange forvirrende knapper.

Det er verdt å merke seg at ikke alle teleobjektiver har alle disse knappene, og navnene på knappene kan variere fra kamerasystem til kamerasystem.

1. Mode-funksjonsrattet 

Denne knappen har ofte tre innstillingsmuligheter, som på de fleste objektiver er angitt med tallene fra en til tre.

Bak hvert tall skjuler det seg en innstilling av bildestabiliseringen i objektivet som er beregnet til spesifikke situasjoner, og ofte vil den første være beregnet til rolige bevegelser når du holder objektivet i hånden.

Funksjonen vil som regel være nyttig i scener med svakt lys, f.eks. i skumringen i blåtimen eller lignende.

Den neste av knappens funksjoner egner seg til panorering. Det vil si at hvis du setter objektivet ditt til denne innstillingen, vil den innebygde bildestabiliseringen ha lettere for å stabilisere bildet ditt når du svinger det fra side til side.

Funksjonen kan blant annet brukes til å fange raske motiver som racerbiler og sykkelryttere med lavere lukkertid, slik at bare bakgrunnen blir utydelig av bevegelsesuskarphet.  

Den siste innstillingen du vanligvis finner under Mode-knappen, er beregnet til uforutsigbare motiver som f.eks. flygende insekter, rovfugler på jakt eller lignende.

>Les også Slik fungerer bildestabiliseringen i kameraet ditt

teleobjektiv med mange knapper holdes opp i varmt lys

Hvis du på forhånd vet hva du skal fotografere neste gang, kan du stille inn objektivet etter dette når du pakker kameravesken din. 

© Shutterstock

2. Autofocus limit-knappen

Limit henviser til at knappen begrenser området der autofokussystemet skal fungere.

Det er smart fordi du unngår at objektivet jakter på fokus inn og ut til uendelig hvis du for eksempel vil fotografere noe som ligger mindre enn 10 meter unna deg.

Knappen har vanligvis tre innstillinger, der den første er «Full», som betyr hele området fra nærmeste fokusavstand og helt bort til uendelig.

De to andre vil ofte bestå av spenn, der det første kan være det som dekker området som er nærmest objektivet, for eksempel to til ti meter, mens det andre spennet dekker alt utenom det nærmeste, som kan være ti meter til uendelig.

Velger du et av disse to spennene, kan du få autofokus raskere fordi kameraet ikke trenger å lete etter motivet i det området som ikke er valgt.

Et eksempel kan være en fotballkamp eller et racerløp der det fort kan være mer enn ti meter fra fotografens plass på tribunen og ned til banen.

Racerbil på bane fotografert med langt teleobjektiv på lang lukkertid

Du kan alltid kombinere objektivets funksjoner, som med denne racerbilen, som best fanges med Mode-knappen satt til panoreringsmodus, mens spennen er satt til 10 meter til uendelig. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...