Dette må du fotografere om våren

Vinteren har vært mild i år, og om ikke lenge kommer hvitveisen og hestehoven fram.

Vår: Dette må du være klar for å fotografere

Våren er kanskje den mest spennende årstiden når det kommer til fotografering. Det gjelder spesielt for deg som er interessert i å fotografere naturen og magiske solnedganger.

Ta kameraet og kom deg ut i naturen! Dagene er blitt lengre og det gjør at du kan rekke å knipse noen bilder av landskapet.

1. Magiske solnedganger

Solnedgangen er mer enn de få minuttene det tar solen å forsvinne ned bak horisonten. Faktisk kan du med de rette innstillingene på kameraet fotografere lysets skiftende karakter allerede to timer før selve solnedgangen.

Det krever bare at du holder øye med lukkertiden på kameraet. De optimale innstillingene oppnår du ved å bruke lukkertidsprioritet eller manuelt program. Lukkertidsprioritet er et halvautomatisk program som gir deg mulighet for å bestemme lukkertiden, mens kameraet velger den best mulige blenderen. Akkurat den kombinasjonen er med på å gi deg et veleksponert bilde.

Start med en kort lukkertid på 1/250 sekund. Så forlenger du lukkertiden etterhvert som lyset svinner mer og mer hen.

> Hvis du vil fordype deg enda mer i hvordan du fotograferer solnedganger kan du få masser av inspirasjon i Digital FOTOs nye fotobok "Bli en bedre fotograf". Du kan få boken sammen med to nummere av Digital FOTO for kun 49 kr. inkl. porto og ekspedisjon her.

Solnedgang med sterk kontrast mellom oransje og blå

Lyset begynner å skifte karakter allerede to timer før solnedgang.

© Shutterstock

2. Insekter og fugler

Vær parat til vårens første solrike time, for det er der bier, marihøner og småfugler kommer ut fra skjulene. Med et 100 mm makroobjektiv og et teleobjektiv på 100-400 mm er du godt rustet til å få de skarpeste bildene.

Hvis ikke du har et makroobjektiv, så kan et teleobjektiv også brukes. Med et teleobjektiv får du en meget høy forstørrelsesgrad, men også en mye lengre nærgrense. Det betyr at du ikke må gå så tett på motivet som med et makroobjektiv. På den måten trenger du ikke snike deg inn på motivet da teleobjektivet hjelper deg.

> Les også: Her er alt du må vite om makrofotografi

Bie suger nektar fra blomst

Hvis ikke du har et makroobjektiv, kan et teleobjektiv også brukes til å fotografere små motiver.

© Shutterstock

3. Vann i bevegelse

Vann og bekker er spennende motiver, spesielt hvis du er på stedene hvor man virkelig kan se vannets bevegelse. De flotteste bildene kan du lage hvis du jobber med lang lukkertid på kameraet. Vi anbefaler at du bruker en lukkertid på 1/5 sekund eller lengre.

Du kan få bilder som matcher de beste naturfotografenes ved hjelp av et godt gråfilter. Med et godt filter unngår du overeksponering når solen speiler seg i vannet.

>Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til

Vann i bevegelse

Prøv å leke med lukkertiden på kameraet når du fotograferer vann i bevegelse. Start med lukkertid på 1/5 sekund eller lengre.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...