rød formel 1-racerbil fra Ferrari kjører fort på banen der den er avbildet
© Shutterstock

Rå teknikk fremhever farten i motivet

Med litt øvelse kan du allerede i dag bli en mester til å ta sports- og actionbilder der du nesten kjenner motivenes høye hastigheter og merker suget i magen.

Når du fotograferer, kan det være vanskelig å vise hvor fort en syklist, motorsykkel eller Formel 1-racerbil beveger seg.

Velger du den vanligvis anbefalte korte lukkertiden på f.eks. 1/1000 sekund eller enda kortere, blir de aller fleste motiver fryst midt i bevegelsen, og bildet kan ende opp med å se litt statisk og ubevegelig ut. 

Det finnes heldigvis en god metode for å unngå det, og det er denne vi lærer deg her.

>Les også: De beste kamerainnstillingene til action

Smarte triks gir flotte bilder

Mange profesjonelle sports- og actionfotografer bruker nemlig en helt spesiell teknikk i bildene sine for å vise hvor raskt motivet deres beveger seg. 

De gjør det ved å skape bevegelsesuskarphet i bakgrunnen i bildene sine med vilje, mens motivet i for- eller mellomgrunnen blir skarpt. 

Teknikken går kort og godt ut på at du følger det lynraske motivet, for eksempel en syklist eller bil mens den kjører forbi deg, og så tar du et bilde med en lengre lukkertid enn du kanskje vanligvis ville gjøre.

Start f.eks. med en lukkertid på 1/80 sekund, og panorer med kameraet i samme fart som motivet beveger seg forbi deg. 

Pass på at du ikke tar igjen motivet i bevegelsen, for det kan skape unødvendig uskarphet. 

Etter hvert som du blir flinkere til å følge motivene dine, kan du gjøre lukkertiden stadig lengre, for eksempel 1/30 sekund. 

Jo bedre du er til å følge motivet og panorere med kameraet, desto bedre blir resultatet. 

Det beste av alt er at du har enkel tilgang til motiver, for du kan dra til mange idrettsarrangementer som er helt åpne for publikum, og der kan du øve på teknikken. 

Hvis du vil dra ut straks, kan du også begynne på gaten og fotografere biler og syklister. 

 Velger du den løsningen er det imidlertid viktig å være forberedt på å forklare hvorfor du tar bilder, for det er ikke alle som er like glade i å bli fotografert på gaten. 

Kombinasjon av zoom og panorering skaper rå effekt i bildet av syklist som kjører fort mot kameraet

Hvis du kombinerer zoom og panorering med lang lukkertid, kan du få en imponerende effekt som den vi ser her. Det krever imidlertid enda mer øvelse, for mye kan gå galt i opptaket ditt.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...