Gatefoto med paraply

Objekter med klare farger gjør at motivet skiller seg bedre ut fra omgivelsene.

© Shutterstock

Fang oppmerksomheten med fargene i bildene dine

Når du tar fargebilder, kan motivet lett drukne i et mylder av farger. Ved å isolere enkelte farger kan du få motivet til å skille seg bedre ut.

10. august 2020 av Poul Siersbæk

Når vi ser oss rundt, blir øynene våre generelt trukket mot områder med stor kontrast. Det kan være lys og skygge – men i stor grad også farger. Sterke farger som rød og gul er tiltrekkende signalfarger. De kan danne det perfekte utgangspunktet for et godt bilde.

Det kan likevel fort bli en rotete affære, og bildet kan virke ufokusert, hvis mange farger blandes inn i bildet. Det er derfor lurt å trene opp øynene dine til å finne enkle farger, eller farger som komplimenterer hverandre, for eksempel rød og blå. 

>>Les også: 5 raske tips til å fotografere i blåtimen

Båt ved klippekyst

Båtens oransje farge passer godt sammen med vannets turkisblå nyanser. 

© Shutterstock

La fargehjulet hjelpe deg

En god metode for å finne ut hvilke farger som passer godt sammen er å bruke det såkalte fargehjulet, som viser primære, sekundære og tertiære farger. Her må du se på de fargenyansene som står overfor hverandre i hjulet. 

De blå fargene står for eksempel overfor de oransjerøde nyansene, mens de lilla står overfor de grønne fargene. Ved å følge med på motiver som fargemessig står i kontrast til omgivelsene, kan du gjøre bildet mer interessant å se på. 

>>Les også: 3 komposisjonsregler du må kunne

Fargehjul

Fargehjulet gir en raskt oversikt over hvilke farger som er mest kontrastfylte.

© Shutterstock

La fargene konfrontere eller harmonere

Når du begynner å leke med fargene i bildene dine, kan du gå flere veier. Start med å øve deg på å se de enkle fargene som skiller seg ut i omgivelsene. Hvis du for eksempel ser en enkel blå bakgrunn, kan du vente til en person med røde klær går forbi. Lyskilder som neonskilt i storbyens kveldslys gir også en fin kontrast. 

Du kan også prøve å finne farger i samme ende av fargeskalaen, der alle farger i bildet for eksempel er nyanser av blå eller grønn. Det viktige er at du isolerer og prioriterer slik at du unngår fargebilder med et virvar av farger. På den måten blir bildet ditt enklere å tyde. 



Gatefoto

Røde og blå lyskilder er fine mot hverandre. I kveldsmørket har du det stort sett bare disse to fargenyansene i bildet. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...