Hånd fylt med oransje- og grønnfarget pulver rekkes frem mot kameraet mot en sort bakgrunn
© Shutterstock

Bedre farger på 5 minutter

Fargene kan ende opp med å se veldig annerledes ut fra du tar et bilde til det ligger ferdig på datamaskinen. Her får du gode tips til hvordan du raskt kan forbedre fargene i bildene dine.

Mange ferske fotografer undrer seg ofte over at et bilde enten ikke har rike nok farger i kameraet eller at fargene ser helt annerledes ut når bildet overføres til datamaskinen.

Det finnes metoder som gjør det mulig å få mye bedre farger både i systemkameraet ditt og på skjermen din. 

I denne artikkelen ser vi på to metoder du kan bruke for å få bedre farger i kameraet og på datamaskinen. 

Gratisversjonen er en god start

Det er alltid en god begynnelse å undersøke om hvitbalansen er riktig innstilt i kameraet, før du tar i bruk mer avanserte og dyrere metoder. 

Hvis hvitbalansen er feil, kan det nemlig være vanskelig og tidkrevende å fikse fargene i bildebehandlingen.

Noen kameraer har en funksjon som kan justere hvitbalansen etter det lyset du har til rådighet i omgivelsene du vil ta bildet ditt i. Funksjonen kan for eksempel hete Custom White Balance Set, og hvis kameraet ditt har den, anbefaler vi deg å bruke den. 

Når du er kommet hjem etter en bra fototur og har overført bildene til datamaskinen, f.eks. i Lightroom, kan fargene også her se helt annerledes ut enn de gjorde på kameraskjermen. 

Det kan blant annet skyldes at du har tatt opptakene i et av kameraets innebygde bildestiler, som også kalles picture styles på engelsk. 

Stilen du har valgt, er ikke nødvendigvis den samme som den bildebehandlingsprogrammet har valgt å vise deg bildet i. 

Har du f.eks. valgt standardprofilen i kameraet, vil kontrasten være større enn hvis den nøytrale profilen er valgt. 

>Les også 4 hemmelige tips til Lightroom

Bildebehandlingsprogrammet Lightroom viser en svale sittende på en gren mot en grønn bakgrunn

Øverst til høyre under histogrammet finner du Lightrooms fargeprofiler, som gjør det mulig å matche fargene nøyaktig til dem du har i kameraet ditt.

© Holger Svend Anderson

Den grundige og presise

Skal fargene bli best mulig og mest mulig nøyaktige, og du ikke har noe imot å investere i ekstrautstyr, kan du kjøpe utstyrspakker med alt du måtte trenge. 

Utstyret inneholder blant annet en fargepalett som du følger når du skal stille inn fargene i kameraet. 

Det hjelper som regel ikke å ha riktige farger i kameraet hvis dataskjermen din ikke kan vise fargene skikkelig, og derfor kan du vanligvis også kjøpe et kalibreringsverktøy som justerer fargene på skjermen din for deg. 

Hele prosessen tar mellom fem og ti minutter, og når du først har gjort det, kan du glede deg over hvor stor forskjell det utgjør når du får frem optimale farger i bildene dine. 

>Les også 3 innstillinger forsterker fargene i bildet ditt

Kalibreringsverktøy, f.eks. Spyder X Pro, brukes til å fargekalibrere dataskjermen til å vise mest mulig korrekte farger

Fargekalibreringsverktøy til dataskjermen henges vanligvis ned midt på skjermen som vist her, hvor de med et lite kamera måler hvordan skjermen viser forskjellige farger. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...