Mann sitter foran kamera på kontoret
© Shutterstock

Her er de tre viktigste kamerainnstillingene til video

Når du skal ta gode videoer, er det svært viktig at du sørger for at kameraet er riktig innstilt ettersom det kan være vanskelig å få et godt resultat i etterkant.

Når du tar opp video er det enkelte ting som må være i orden for å få et tilfredsstillende resultat. 

Det er ikke de samme som når du fotograferer, og derfor har vi samlet en sjekkliste over de viktigste innstillingene du må ha kontroll på før du starter det neste videoprosjektet ditt.

1. Sørg for pene klipp og farger

Hvis du er vant til å fotografere i råformat, er hvitbalansen kanskje sjelden noe du tenker særlig over fordi det enkelt kan korrigeres i et bildebehandlingsprogram hvis det er litt skjevt. 

Med video er det imidlertid uhyre viktig at du stiller inn hvitbalansen manuelt fra starten av ettersom den ikke kan korrigeres når du kommer hjem. 

Hvis du bruker kameraets automatiske hvitbalanse, blir det dessuten vanskelig å klippe i videoen fordi fargene skifter uttrykk sammen med hvitbalansen og for eksempel hudtoner kan se unaturlige ut.

For å løse problemet kan du enten velge en av kameraets faste hvitbalanser, for eksempel Skygge eller Dagslys, eller du kan velge en nøyaktig hvitbalanse basert på lyset i motivet du vil filme. 

På Sonys kameraer finner du denne innstillingen nederst i hurtigmenyen under Hvitbalanse og Spesialoppsett.

> Les også 5 ting du ikke visste kameraet ditt kunne

Hender holder et kamera med en mikrofon montert på toppen

God lyd er viktig når du filmer.

© Shutterstock

2. Unngå sprakende lyd

Når du tar opp video er lyden mye viktigere enn du kanskje skulle tro, og vår toleranse som mennesker overfor en sprakende mikrofon er betraktelig lavere enn et hopp eller et hakk i bildeflaten.  

Noen videoeksperter mener dette skyldes at vi som mennesker er mer vant til at det kan være feil og forstyrrelser på synet vårt som hjernen er god til å sortere ut, mens det samme sjelden gjelder lyden, som alltid er perfekt og uforstyrret. 

Du kan sørge for at lyden i videoene dine blir best mulig ved å vise lydnivåene på kameraskjermen mens du filmer. 

På denne måten kan du nemlig holde øye med at mikrofonen ikke overstyrer, noe som skjer når lydnivåene treffer høyre side av visningen. 

En god tommelfingerregel er at lydnivåene skal ligge mellom minus tre og minus seks desibel, slik at de verken er for lave eller for høye. 

Papegøyer flyr i luften

Vær forsiktig med lukkertider på mer enn 1/60 sekund når du tar opp vanlig video og ikke slow motion-klipp. En rask lukkertid på for eksempel 1/500 får nemlig videoene dine til å se unaturlig skarpe ut. 

© Shutterstock

3. Få kontroll på bildehastigheten

Hvis du har prøvd å klippe sammen videoer fra forskjellige kameraer når du kommer hjem fra en god fototur, kan du bli veldig skuffet hvis du ikke har vært oppmerksom på bildehastigheten. 

Den styrer nemlig hvor mange bilder kameraet tar opp per sekund, og det kan oppstå problemer hvis dette ikke er likt gjennom hele videoen.  

På mange kameraer vil bildehastigheten vanligvis være satt til 25 bilder i sekundet, mens den på flere mobiler og enkelte droner ofte er satt til 29 eller 30 bilder i sekundet. 

Det har ingen betydning så lenge videofilene ikke blandes sammen i én video, for det gir vanligvis hakkete opptak. 

Heldigvis kan du enkelt løse problemet ved å stille inn bildehastigheten i menyen på kameraet ditt slik at den matcher bildehastigheten på mobilen din. 

Her vil menypunktet vanligvis hete opptaksinnstillinger eller lignende, og du kan ofte også velge hvilken kvalitet du vil ta opp i – 4K eller Full HD. 

> Les mer Hva er forskjellen på HD, Full HD, 4K, 8K, Ultra HD og HDR?

Kanskje du er interessert i...