Landskap med sjø og fjell

Ved hjelp av kunstig intelligens kan både kameraer og dataprogrammer sørge for optimal bildekvalitet.

© Shutterstock

Kunstig intelligens hjelper fotografen fra start til mål

Kunstig intelligens, også kalt AI, gjør sitt inntog i både kameraer og bildebehandlingsprogrammer, og det er veldig mye hjelp å hente der.

Kunstig intelligens blir i stadig flere sammenhenger en større del av hverdagen vår med tanke på å gjøre livet enklere. Kunstig intelligens har derfor naturlig nok også funnet veien til både kameraer og bildebehandlingsprogrammer.

At automatiske funksjoner og prosesser gjennom mange år har gjort det lettere å være fotograf, er imidlertid ingen nyhet. Allerede da datamaskinene begynte å gjøre sitt inntog i kameraene på 1970-tallet, utførte prosessoren primitive beregninger av eksponeringen. Hvis det var en kraftig lyskilde midt i bildet og det meste annet var varme farger, var motivet sannsynligvis en solnedgang, og så ble bildet eksponert etter det.

Dette er senere blitt videreutviklet slik at mange forskjellige data nå kombineres og på forbløffende kort tid finner ut hvilket motiv det er snakk om, og deretter stiller inn kameraet. 

Solnedgang ved havet

På grunn av den konsentrerte lysmengden rundt solen kan kameraet automatisk komme frem til at det er snakk om en solnedgang.

© Shutterstock

Riktig eksponering etter motivtype

De fleste moderne systemkameraer er nå så intelligente at de kan bedømme motivet ut fra dataene som både lysmåler og autofokus registrerer. Dette er informasjon om f.eks. bevegelse, lysstyrke, fargetone, ansikter, flimring fra kunstig lys, avstand og kontrast.

Basert på disse dataene kan kameraet gjenkjenne motivtypen. Deretter stiller kameraet inn hvitbalanse, autofokus, lysoptimalisering, eksponering og bildestil slik at eksponeringen blir optimal til det motivet du vil ta et bilde av.

Derfor er de helautomatiske programmene blitt svært gode til å skape den optimale gjengivelsen. Det ser vi særlig på nye smarttelefoner, der f.eks. automatiske HDR-funksjoner skaper flotte detaljer i både skygger og høylys. 

Du mister selvfølgelig kontrollen over eksponeringen når du legger alle beslutninger i hendene på kameraautomatikken. Når det må skje fort, er det likevel en løsning vi kan leve godt med.

>Les også: Gjør gamle bilder levende med kunstig intelligens

Portrett av ung jente

Kameraets ansiktsgjenkjenning kan registrere en person lynraskt. Det samme gjelder øyegjenkjenning.

© Shutterstock

Hyperintelligent autofokus

Moderne speilløse systemkameraer bruker i stor grad kunstig intelligens til å styre autofokus på aller beste måte. Med kameraer som Canon EOS R7 og OM SYSTEM Olympus OM-1 kan autofokus stilles inn til å forholde seg til spesifikke motivtyper som ansikter, fugler og biler. Da reagerer autofokus intelligent og bytter for eksempel fra hele bilen til billysene når bilen kommer nær nok. 

På samme måte går autofokus fra ansikt til øyne på portrettbilder. Med Nikons flaggskip Z 9 trenger du ikke engang gi kameraet beskjed om motivtype – kameraet vurderer det selv og velger riktig fokus. Noe særlig enklere blir det ikke.

>Les også: Ta flotte sportsbilder

Racerbil i fart

Med intelligent autofokus kan kameraet selv registrere at det er snakk om en bil i fart.

© Shutterstock

Programmer ordner bildebehandlingen for deg

Også når det gjelder bildebehandling er AI blitt veldig utbredt. Programmer som Lightroom og Photoshop kan for eksempel selv finne og legge en maske på hovedmotivet hvis du vil ha egne justeringer her. Programmene kan selv registrere hvor himmelen er i bildet, noe som er en fordel hvis du vil bytte ut den delen av bildet med noe mer dramatisk.

Et program som Skylum Luminar AI fokuserer sterkt på bruk av kunstig intelligens, noe som også preger programmet på alle områder. Her kan du bare importere bildet ditt og be Luminar AI om å fikse det automatisk med ett museklikk. Programmet analyserer etter både motiv og eksponering. Ved hjelp av lagret bildeinformasjon fra tusenvis av bilder kan programmet forstå hva som må til for å komme helt i mål med bildet ditt.

>Les også: Tre gode grunner til å bruke Luminar AI

Kanskje du er interessert i...