Bille på blad.

Effekten av kamerarystelser er store når du jobber helt innpå et veldig lite motiv. Hvis du holder utstyret ditt rolig med et stativ eller noe lignende, vil du få skarpere resultater.

© Shutterstock

4 tips for å ta makrobilder i naturen

Hvis du vil ta makrofotos ute i naturen, må du vite hvordan du unngår rystede bilder. Her får du fire enkle tips til å ta skarpe bilder av makromotiver i det fri.

Makrofotografering i naturen er en krevende disiplin, og dessverre er det langt fortere gjort å få uskarpe enn skarpe bilder.  

Her får du fire enkle tips for å få mer skarphet når du fotograferer makro i det fri. 

1. Skap le for vinden

Når du fotograferer i det fri, pleier vanligvis ikke vinden å være et problem, men når motivet er lite, blir rystelsene litt vind kan skape, veldig tydelig i bildene dine. 

Derfor er det viktig at du ordner deg le for vinden hvis motivet ditt er spesielt sårbart for rystelser. Alternativt kan du prøve å skjerme for vinden med kroppen din så motivet ikke beveger seg.

Gresshoppe på gren

Blenderverdivalget ditt påvirker dybdeskarpheten i bildet. Lave f-tall, som F2.8 og F4, gir liten dybdeskarphet der bare et lite område er skarpt, og det fungerer bra til makrofotografering.

© Shutterstock

2. Bruk kontinuerlig lys

Det er genialt å ha en kontinuerlig lyskilde ved din side når du fotograferer makro. Det konstante lyset gjør nemlig at du kan få motivet til å stå ut fra omgivelsene sine bedre.

Dette kan for eksempel være en grønn bille du vil fotografere på et grønt blad, men de lignende fargene gjør at billen ikke blir tydelig. I en slik situasjon vil kontinuerlig lys gjøre at billen blir mye tydeligere på bladet. 

3. Ta flottere makrobilder med bokeh

Et ufokusert område kan også ligge i forgrunnen. Prøv å plassere motivet ditt lenger bakover i bildet ditt, og få med noen detaljer i forgrunnen nærmere objektivet. 

Denne teknikken egner seg spesielt godt til makrobilder, hvor du for eksempel kan få et område med blomster i fokusfeltet, men der du har bokeh foran det skarpe området. 

Blomstereng med lite fokusområde.

Når f-tallet økes, blir blenderåpningen i objektivet mindre. Derfor kommer det inn mindre lys i kameraet, så du må øke lukkertiden for å sikre deg at bildet ikke blir for mørkt.

© Shutterstock

4. Bruk blits til makro i naturen

Når du fotograferer makro i naturen vil du oppleve at selv den minste vind kan gjøre motivet ditt uskarpt. Her hjelper det å bruke kamerablitsen.

Blitsen gjør nemlig at motivet ditt blir fryst med en kort lukkertid, men pass på at lyset ikke blir for hardt. 

Opplever du at lyset blir hardt, må du bruke en diffuser foran blitsen, noe som sprer lyset og gjør kontraster og skygger i bildet mindre harde. 

Kanskje du er interessert i...