Lysstyrken på fotolysene vises i både lumen og watt.

© Shutterstock

Så mye lys trenger du til filming

Når du skal filme med kontrollert lyssetting, må du ha fotolys med riktig lysstyrke. Lysstyrken oppgis i lumen. Her ser du hvor mye som må til.

Hvis du har vært på jakt etter fotolys til foto- og videoopptak og har gransket spesifikasjonene, har du sannsynligvis kommet over begrepet lumen. Dette er ikke uten betydning når du i praksis skal begynne å filme i kunstig lys.

Lumen er et mål for synlig og konstant lys, og målingen gjenspeiler øyets følsomhet. De fleste produsenter opplyser om lysstyrken i watt, men noen angir den også i lumen, noe som er greit å vite når du filmer. 

Lumen brukes nemlig bare til å angi vedvarende lys, og ikke kortvarige glimt som blitslys.

>Få ditt eget ringlys til foto og video her.

Angivelse av lumen

Mange vet hva lysstyrken er ut fra watt-angivelsen på glødepærer. I dette skjemaet kan du se hva lumen tilsvarer i forskjellige typer lyspærer.

© Shutterstock

Så mange lumen har en glødepære

En glødepære på 40 watt lyser vanligvis med mellom 300 og 600 lumen, mens en pære på 100 watt lyser med rundt 1300 lumen. Skal du for eksempel lyse opp en stue, bør du regne med å bruke fotolys med en lysstyrke på mellom 1000 og 2000 lumen.

Det finnes studiolys på for eksempel 8000 lumen som sikrer deg optimale lysforhold i store lokaler på over 100 kvadratmeter. 

>Les også: Den store blits-ordboken

Kanskje du er interessert i...