New York City med tilt shift-effekt
New York i mini

Laforet fotograferer storbyer fra fly og bruker gjerne et objektiv med perspektivkontroll til å få den spesielle miniatyreffekten, men du trenger ikke være på flere kilometers høyde for å utnytte teknikken hans.

© Vincent Laforet

Slik fotograferer du tilt shift-bilder som mesterfotografen Vincent Laforet

Få mestrer tilt shift-teknikken, som kan gi en fantastisk miniatyreffekt på for eksempel storbyer, som den profesjonelle fotografen Vincent Laforet. Her deler han tipsene sine på perspektivkontroll – og du kan også lese de fantastiske historiene hans om bilder i flere kilometers høyde.

8. oktober 2018 av Louise Hagemann

Den annerkjente amerikanske fotografen, instruktøren og Canon-ambassadøren Vincent Laforet er kjent som en pionér innen ny teknologi og nytt utstyr. 

Han er dessuten en sann mester når det gjelder bilder fra luften. 

Mest berømt er prosjektet “Air”, hvor en rekke av verdens mest prominente storbyer er foreviget fra flere kilometers høyde.

tilt shift Allentown i Pennsylvania
Dukkeby

Allentown i Pennsylvania er foreviget med favorittobjektivet, 45 mm tilt shift, som får det til å se ut som en miniatyrby.

© Vincent Laforet

Tilt shift er favoritobjektivet

I et intervju med Digital FOTO forteller Vincent at hans absolutte favorittobjektiv, som han bruker ofte både til luftfoto og andre motiver, er et tilt shift-objektiv. 

Det flytter fokusplanet og kan skape en meget avgrenset dybdeskarphet. Mange arkitekturfotografer bruker et tilt shift-objektiv for å rette opp fallende linjer.

“Det begynte med at jeg i 2006 kjedet meg litt og testet et tilt shift-objektiv og fant ut av at man kunne få mennesker og ting til å se ut som miniatyrutgaver. Hvis man fotograferer med et tilt shift-objektiv fra luften nedover eller fra siden, så det som er i fokus blir skarpt og resten uskarpt, så får det verden til å minne om leketøy. Det er blitt en ganske viktig del av min karriere,” forklarer Vincent.

I Fordelssonen kan du se en video med Vincent Laforet, som forteller om hvordan man bruker tilt shift-objektiv for å få til en flott miniatyreffekt.

Vincent Laforets guide for å bruke tilt shift

  • Sett kamera og objektiv på stativ.
  • Komponer motivet ved å bruke live view.
  • Tilt så objektivet fysisk ved å justere på det for å oppnå miniatyreffekten, og lås fast posisjonen med knappen på objektivet.
  • Legg nå fokus ved å zoome inn, gjerne helt opptil 10x på kameraskjermen, og trykk på utløseren.
  • Du kan med fordel bruke en fjernutløser.

> Les også: Alt du må vite om objektiver med perspektivkontroll

Gode råd fra Vincent Laforet

  • Forsøk å holde deg tre til fire nivåer høyere enn motivet ditt.
  • Bruk helst en vidvinkel og en så stor blender som mulig.
  • Bruk live view til å forstørre så du kan legge fokuset presist.

I Digital FOTO nr. 15/2018 kan du lese et stort personlig intervju med Vincent Laforet, hvor han forteller om sine fantastiske flyturer, sine ungdomsdrømmer og de beste fototipsene sine.

Tegn et abonnement på Digital FOTO, og les det nye bladet nå på smarttelefonen din eller nettbrett med Wype-appen. Her får du dessuten tilgang til de ni siste utgavene av Digital FOTO.

Du får naturligvis også tilgang til Fordelssonen umiddelbart. Fordelssonen er Digital FOTOs online univers, som er fullt av videokurs, guider, presets, actions og mye mer.

Kanskje du er interessert i...