Bilde av parkeringsplass med lang lukkertid

En kjedelig parkeringsplass kan bli et spennende motiv med de riktige innstillingene.

Slik gir du bildene dine en fin stjerneeffekt

En tom parkeringsplass er ikke umiddelbart det mest spennende motivet – men det kan de riktige innstillingene endre på. Her kan du lese om hvordan du frisker opp et trist bilde med en flott stjerneeffekt.

4. oktober 2018

Du ser dem hver ­eneste dag – alt det som bare er laget for å oppfylle en funksjon, ikke for syns skyld for verken deg eller andre. 

For eksempel den store parkeringsplassen foran varehuset utenfor byen, som nærmest er skrikende tom når butikken er stengt. Du har nok aldri tenkt på å fotografere den. 

Men faktisk er det et smart, lite triks som kan trylle fram små stjerner i de mange lysene du ofte finner på en slik parkeringsplass – og forvandle den fra en skamplett til et flott motiv.

Blend helt ned og bruk stativ

For å få stjerneeffekten må du velge en blenderåpning på mellom F8.0 og 16. Stjernespissene blir lengre og dermed tydeligere på små blenderåpninger, så jo høyere blendertallet er, desto bedre. 

Når du bruker en så liten blenderåpning på et tidspunkt av dagen uten mye lys, vil du trenge forholdsvis lange lukkertider. 

Derfor må du bruke et stativ for få knivskarpe bilder. 

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Bruk også en fjernutløser, eller sett selvutløseren i kameraet til for eksempel to sekunder. Dermed unngår du bevegelser når du tar bildet. 

Det gjør ikke noe om en bil kjører forbi, slik som på bildet over. Den lange lukkertiden vil viske den ut til et lysspor som gir bildet mer liv. 

Fra stygt til pent i det nye Digital FOTO

I det nyeste nummeret av Digital FOTO, 16/2018, får du en stor guide for å ta besnærende bilder av alt det som umiddelbart bare er stygt og lite fotogent. 

Det handler blant annet om å utnytte farger og linjer, vri litt på zoomringen og justere fargene.

Du får også et kart over de mest interessante industrielle motivene i landet slik at så du kan stikke bladet i vesken og dra på fotojakt. 

Kjøp bladet i butikken eller kiosken eller tegn et abonnement og få en de spennende premiene våre med 2 numre av Digital FOTO levert i postkassen for bare 49 kroner. Se utvalget her.

Som abonnent får du umiddelbart tilgang til de seneste numrene av bladet i magasin-appen vår Wype samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 500 videokurs om fotografering og bildebehandling.

Digital FOTO 15/2018

Kanskje du er interessert i...