solstråler

Med liten blenderåpning kan du få selve solen til å ta mindre plass og samtidig få flotte solstjerner i bildet.

© Shutterstock

Slik gjør du solen knivskarp

Hvis du vil fotografere en lavthengende sol slik at den blir klar og med tydelige solstråler, vil måten du eksponerer på påvirke resultatet du får

Sollyset er ekstremt sterkt, så det er vanskelig å få det helt avgrenset og klart i bildet. Sollyset blir fort seende ut som et stort og utflytende område. To metoder gir deg imidlertid et flott resultat.

Med den ene metoden vil det lønne seg for deg å bruke en svært liten blenderåpning som F16. Her vil de nesten stengte blenderlamellene presse ut lyset til svært skarpe og pene stjerneformede stråler når du fotograferer i motlys. Stjerneeffekten blir skarpest og flottest med objektiver av høy kvalitet.

>Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Solnedgang

Ved å sette sammen ulike eksponeringer kan du få detaljer i både høylysene og skyggene. Samtidig blir solen seende mer avgrenset ut.

© Shutterstock

Demp høylysene uten å miste detaljer

Hvis du bare vil at selve sollyset skal ta opp mindre plass, må du undereksponere kraftig. Det gjør imidlertid at forgrunnen blir helt mørk. 

Løsningen på dette er å ta et såkalt HDR-bilde. Her tar du tre eller flere forskjellige eksponeringer av samme motiv, som du så setter sammen i for eksempel Lightroom. Da får du veldig fine detaljer i både høylys og skygger. 

Du kan justere deg frem til riktig balanse med f.eks. skyveknappene Shadows og Highlights.

>Les også: 5 tips til bedre naturbilder

Kanskje du er interessert i...