Reflekser i briller

Når lyset blir dårlig, kan det gi stygge reflekser i briller. Her ser du hvordan du kan unngå dem

© Shutterstock

Slik slipper du å fotografere reflekser i briller

Når du skal fotografere portretter av personer med briller, kan du oppleve store problemer med reflekser i briller, selv om du ikke bruker blits. Vi har en god løsning på dette problemet.

Reflekser i briller kan være veldig klønete å retusjere bort i bildebehandling. 

Det kan la seg gjøre hvis du er veldig tålmodig og ekstremt forsiktig, ellers kan resultatet bli ganske så dårlig.

Derfor anbefaler vi en annen løsning. 

Det er mye bedre å unngå refleksene når du fotograferer. Det krever bare at du orienterer deg i forhold til lyset rundt den du skal fotografere.

Hold øye med lyset

Reflekser i briller

Her faller lyset dårlig i forhold til brillene, og refleksene i brillene blir tydelige.

© Shutterstock
portrettbilde uten reflekser i briller

Ved å la personen snu hodet litt vekk fra lyset forsvinner refleksene i brillene - uten at lyset i bildet i generelt har blitt dårligere.

© Shutterstock

Hvis lyset kommer ovenfra, som det som regel gjør, er trikset ganske enkelt bare å spørre personen om å bøye hodet litt.

Hvis det ikke hjelper, så få personen til å snu litt på hodet. Ellers kan fotografen flytte på seg i stedet. 

Fotograferer du i naturlig lys, kan du raskt se effekten allerede før du trykker på utløseren. Prøv deg fram med forskjellige poseringer som både er flatterende for modellen og minimaliserer refleksene. 

Unngå blits hvis du kan 

Bruker du ekstern blits, kan du rette lyset opp og bak i forhold til deg selv og la lyset reflektere i taket. 

Med en innbygget blits er reflekser nesten umulige å unngå da blitsen vil treffe rett i ansiktet på personen. Men du kan alltids forsøke å justere på modellens posering for å få det beste resultatet. 

Les også: 5 tips til bedre foto med innbygget blits

Få flere svar i Digital FOTO

Spørsmålet om reflekser i briller kommer fra Postkassen i Digital FOTO. Her kan du få svar på alle mulige fotorelaterte ting. 

I bladet kan du blant annet lese om, hvorfor det kommer korn i bildene dine, hvorfor du kanskje (kanskje ikke) bør investere i et fiskeøyeobjektiv og bli klokere på P-program.

Kjøp magasinet i butikken eller tegn abonnement. Som abonnent får du umiddelbart tilgang til det nyeste bladet og de ni siste bladene i magasinappen vår Wype. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...