Mountainbiker med fokusfelt på hjelmen.

Et speilløst systemkamera kan følge et bestemt motiv svært nøyaktig selv om det går unna, og viser med et fokusfelt hvor fokuset er.

Telefon kontra kamera: Bedre fokus med kameraet

Når det virkelig går unna, bør du velge et skikkelig kamera fremfor telefonen. Det følger og isolerer nemlig et motiv i bevegelse bedre.

Mobiltelefoner tar etter hvert veldig gode bilder, men det er fortsatt mange situasjoner der skikkelig kamerautstyr gjør at du kan få mye bedre bilder. Dette gjelder blant annet når du tar bilder av raske motiver som beveger seg foran kameraet.

De siste årene er speilløse systemkameraer blitt svært gode til å følge motiver som beveger seg. Uansett hvor i bilderammen f.eks. et dyr, en bil eller en idrettsutøver er, kan det avanserte sporingsfokuset til speilløse systemkameraer bite seg fast og sørge for at hovedmotivet alltid er skarpt.

>Les også: Bør jeg velge et speilløst systemkamera eller speilrefleks?

Mange nye speilløse systemkameraer har også avansert motivgjenkjenning som skiller mellom f.eks. fly, fugler, biler og personer. Den justerer også fokus så f.eks. et øye på en person alltid er skarpt. Det gjør det ekstremt enkelt å få skarpe motiver selv om de beveger seg uforutsigbart.

Fugl med fokusfelt på øyet

Mange nyere speilløse systemkameraer har fugleøyefokus, som alltid holder fokus på øyet til en fugl og sørger for at bildene blir helt skarpe på riktig sted.

Flere telefoner har en sporingsfunksjon i autofokuseringen og kan dermed også delvis følge motiver i bevegelse. Det kan imidlertid ofte være vanskelig å se om mobilkameraet velger riktig, og siden bildebrikken på telefonen er mye mindre enn den i et speilløst systemkamera, er dybdeskarpheten svært stor.

>Lær mer: I videoserien Kameraskolen får du vite mye mer om hvordan du justerer fokus på speilløse systemkameraer. 

Dermed kan du ikke i samme grad som med et speilløst kamera isolere for eksempel en idrettsutøver fra bakgrunnen. I stedet er stort sett hele motivet i fokus uten at hovedmotivet er skarpere enn resten.

Bilde tatt med henholdsvis telefon og kamera.

Her har vi tatt bilder av samme situasjon med en telefon til venstre og et speilløst kamera til høyre. Vi ser tydelig at skarpheten blir mye bedre med kameraet. Vi har laget et tett utsnitt av et bilde tatt med vidvinkel. Derfor er bakgrunnen omtrent like skarp som forgrunnen på begge bildene.

Vi har invitert med oss Tine, som er vant til å fotografere med telefonen, til å ta bilder med både telefonen og et skikkelig speilløst systemkamera sammen med Digital FOTOs sjefredaktør, Klaus Nygaard. I videoen nedenfor fotograferer hun samme motiv i bevegelse med henholdsvis telefon og speilløst systemkamera.

Kanskje du er interessert i...