Portrett med bakgrunnsuskarphet

Bare et speilløst systemkamera kan gi deg et skarpt skille mellom bakgrunnen og området som skal være skarpt. Med telefonen vil overgangene mellom løse hår og bakgrunnen i et bilde som dette bli utvisket.

Telefon kontra kamera: Flottere bakgrunnsuskarphet med kameraet

Når du vil ta bilder med flott uskarp bakgrunn, bør du velge et skikkelig kamera i stedet for telefonen. Her ser du forskjellen på bildekvaliteten.

Mobiltelefoner tar etter hvert veldig gode bilder, men det er fortsatt mange områder der ordentlig kamerautstyr gjør at du kan få mye bedre resultater. Det gjelder blant annet portretter, der du får flottere uskarp bakgrunn med et speilløst system- eller speilreflekskamera enn med telefonen.

Kameratelefonen har en spesialfunksjon til portrettfotografering som gjør bakgrunnen uskarp, slik at personen står enda klarere frem. Du kan også bruke funksjonen til andre motiver der du vil ha uskarp bakgrunn. Uskarpheten er imidlertid laget digitalt ved hjelp av datakraft. På speilløse systemkameraer skaper objektivet uskarpheten og gir et mye bedre resultat.

>Les også: Slik tar du et perfekt passbilde

Uskarpheten blir flottere og tydeligere, og ser du nærmere på overgangene, er grensen mellom de uskarpe og de skarpe områdene litt ullen med telefonen, mens den er helt perfekt med et speilløst systemkamera. Med speilløst systemkamera blir uskarpheten sterkere når bakgrunnen er lenger unna fokusområdet.

Vi har invitert Tine, som er vant til å fotografere med telefonen, til å ta portrettbilder med både telefonen og et ekte speilløst systemkamera.

Sammenligning av bilde fra telefon og bilde fra kamera.

Her ser vi samme utsnitt fra telefonen til venstre og speilløst systemkamera til høyre. Den kunstige uskarpheten fra telefonen sliter med å finne skarpe overganger, så grensen mellom hårstrå og bakgrunn er visket ut. Skillet blir helt skarpt med det speilløse kameraet.


>Les også: Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

I videoen nedenfor ser du hvordan det gikk da Tine tok portrettbilder med telefon og speilløst systemkamera sammen med Digital FOTOs sjefredaktør, Klaus Nygaard.

Kanskje du er interessert i...