Timelapse

De beste kameraene til timelapse

Med timelapse kan du lage en forrykende film der flere timer blir kokt ned til noen få sekunder. Dette er de beste kameratypene til fotograferingen.

Ved hjelp av timelapseopptak kan du sette fart på virkeligheten, slik at trafikken fyker av sted eller solnedgangen er over på noen sekunder. Med timelapse tar du mange bilder med et fast intervall, og deretter setter du sammen bildene til en film.

Noen kameraer kan sette sammen bildene umiddelbart, mens du med andre må lage filmen på datamaskinen. Men fremfor alt må kameraet kunne ta en lang rekke bilder med et fast intervall, og her har vi funnet frem tre gode kameratyper som takler dette.

>Les også: Slik lager du timelapseopptak

1. Smarttelefonen din

Skyflow på iPhone

I appen Skyflow til iPhone kan du blant annet stille inn hvitbalansen manuelt, låse fokus og gjøre mye annet.

Mange smarttelefoner har en timelapsefunksjon som umiddelbart lager en film i kameraappen. 

Du får enda flere muligheter med en egen app, for eksempel Skyflow til iPhone, hvor du kan lagre enkeltbildene og velge intervall og antall bilder.

2. Et gimbalkamera

DJI Pocket 2

DJI Pocket 2 er et lite, håndholdt og stabilisert videokamera som også kan gjøre timelapseopptak.

© DJI

Med et stabilisert kamera kan du enkelt ta opp timelapsefilmer, og du kan til og med stille inn kameraet til å rotere litt i løpet av fotograferingen. På den måten får du mer liv i den ferdige filmen fordi kameraet også har beveget seg litt.

Opptaket nedenfor er gjort med DJI Pocket 2, som roterer under fotograferingen.

3. Speilløst systemkamera eller speilrefleks


I menyen kan du stille inn hvor lenge det skal være mellom hvert bilde og hvor mange bilder kameraet skal ta.

Mange kameraer har en innebygd funksjon som kan sette sammen bildene til en film i kameraet, men du får best kontroll med intervallfunksjonen du finner i veldig mange kameraer. Da velger du hvor lenge kameraet skal fotografere og hvilket intervall det skal være mellom hvert bilde.

På mange kameraer kan du dessuten stille inn automatisk eksponering, noe som er en stor fordel i skiftende lys, for eksempel ved en solnedgang. Da kan du være sikker på at bildene ikke blir helt sorte når mørket senker seg.

Du kan sette sammen opptakene dine i Photoshop, og i Fordelssonen har vi laget en video der du kan se hvordan du gjør det. Se videoen her.

Kanskje du er interessert i...