Kvinne prøver nytt kamera.

Som ny fotograf er det vanskelig å vite hva slags kamera og annet fotoutstyr du bør kjøpe. Her hjelper vi deg. 

© Shutterstock

4 ting du ikke bør kjøpe som ny fotograf

Det er fire typer fotoutstyr vi skulle ønske noen hadde fortalt oss at vi burde holde oss langt unna da vi begynte å fotografere.

5. oktober 2021 av Christian Trant

Alle fotografer er forskjellige og har ulike behov, men det er likevel fire ting vi skulle ønske at vi hadde unngått da vi startet.

Heldigvis kan du lese mer om hvilke typer fotoutstyr vi kjøpte, men som vi senere angret på. 

1. Du trenger ikke UV-filter  

Mange fotobutikker lokker med et UV-filter når du kjøper et nytt kamera. 

UV-filteret festes på fronten av objektivet og blokkerer ultrafiolett lys, men de aller fleste fotografer er enige om at UV-filteret ikke fungerer som det skal.

Det ekstra glasset kan også i enkelte tilfeller påvirke bildekvaliteten negativt, da det kan oppstå reflekser, for eksempel i kraftig motlys.

Fotobutikkene argumenterer også for at UV-filteret beskytter mot riper, og at det derfor er verdt pengene, men her på Digital FOTO mener vi at du kan bruke solblenderen i stedet hvis du har en tendens til å ripe opp glasset.

Når du er ferdig med å fotografere, må du bare huske å sette på objektivdekselet igjen. 

> Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til

UV-filter

Det finnes mange andre filtre som tjener et godt formål. Et polafilter reduserer for eksempel refleksjoner i blanke overflater som vann og glass, mens et ND-filter reduserer lysmengden som kommer inn i bildebrikken, slik at du kan forlenge lukkertiden betydelig. 

© Shutterstock

2. Presets er smart, men du må lære deg å bildebehandle selv

De fleste kjente fotografer selger presets, som er ferdige filtre du kan påføre egne bilder i for eksempel Lightroom.

Når du kjøper presets, kan du få bilder som likner de favorittfotografene dine tar, men det er mye lurere om du lærer deg bildebehandlingen selv.

På denne måten er det også enklere utvikle din egen stil ved å leke med de forskjellige verktøyene i Lightroom. 

I løpet av 10 videoer går eksperten vår gjennom 10 ting vi alltid gjør med nye bilder i Lightroom. Underveis får du mange tips som lar deg justere med større presisjon og som gjør det lettere å få gode resultater.

Landskapsbilde.

Du kan for eksempel kjøpe presets som gir deg en mer mørkeblå og spennende himmel, men det er mye smartere hvis du selv lærer hvilke skyveknapper som gir deg ønsket resultat.

© Shutterstock

3. Det nyeste og dyreste kameraet 

Det er fristende å kjøpe det nyeste og dyreste kameraet hvis du har pengene.

Men faktisk er brukervennligheten ikke på topp hos de dyreste kameraene, da de ofte har mange flere funksjoner enn de rimeligere modellene.

Derfor er det viktig at du ikke bruker en masse penger på funksjoner i dyre kameraer, som du kanskje ikke har behov for. 

I Utstyrsguiden kan du lese alle anmeldelsene våre av nye og spennende fotoprodukter. Her kan du også lære mer om hvilket kamera du bør velge som ny fotograf.

Her finner du blant annet anmeldelsene av Fujifilm X-T30 og Nikon Z 50, som er vårt forslag til to veldig gode kameraer til nybegynnere. 

Nikon Z 50 og Fujifilm X-T30.

Med både Nikon Z 50 og Fujifilm X-T30 får du veldig mye kamera til en fornuftig pris. 

© Nikon, Fujifilm.

4. Tips og triks fra amatørfotografer

Det er mange som kan litt om fotografering, og derfor er det også mange som kommer med tips og triks på egne nettsider og på YouTube. 

Det kan være vanskelig å navigere i all informasjonen, og vet de egentlig hva de snakker om?

Derfor er det viktig at stedene du søker ekspertise passer ferdighetsnivået ditt.

Vi er Digital FOTO, Nordens største fotomagasin, og når du abonnerer på magasinet vårt får du også tilgang til Fordelssonen, hvor du finner videokurs og veiledninger på alle ferdighetsnivåer innen fotografering og bildebehandling. 

Kanskje du er interessert i...