UV-filter på objektiv

Som med andre fotofiltre fås UV-filtre i forskjellige størrelser som må passe til objektivet. Dette angis som diameteren i millimeter, for eksempel 77 mm.

© Shutterstock.com

Bør jeg bruke et UV-filter til foto?

UV-filtre til objektivere er fast utstyr i fotobutikken, men hva gjør de, og bør du bruke dem på kamerautstyret ditt? Få svaret her.

21. februar 2019 av Kristoffer Engbo

Blant tilbehøret i fotobutikker vil du ofte finne UV-filtre, men er det noen grunn til å bruke dem?

Faktisk er ikke svaret gitt. Det finnes gode grunner til både å bruke UV-filteret og til å la det være.

UV-filteret blokkerer ultrafiolett lys som kan være framtredende i kraftig sollys, og når man kommer litt opp i høyden.

Les også: 4 filtre alle fotografer bør kjenne til. 

UV-filteret beskytter objektivet ditt

I de analoge dager kunne UV-lyset gi bildene et blålig og disete skjær med visse filmtyper, men i digitalkameraer er ikke UV-lyset et problem, så blokkeringen av UV-lys har ingen effekt på bildene.

I dag brukes filtrene utelukkende som beskyttelse av objektivet, og mange fotografer har UV-filtre sittende fast på objektivene for å beskytte frontlinsen mot skitt og riper.

Blir glasset ripete, er det billigere å bytte ut det forholdsvis billige UV-filteret enn frontlinsen på objektivet.

Les også: Få kameraet og utstyret ditt til å holde lenger. 

UV-filteret kan påvirke bildekvaliteten

I noen få tilfeller kan imidlertid dette ekstraglasset påvirke bildekvaliteten negativt, for det kan oppstå reflekser i for eksempel kraftig motlys.

Heldigvis er det enkelt å skru av filteret hvis du står overfor et motiv der UV-filteret skaper ekstrareflekser.

UV-filtrene koster fra rundt 600 kroner, alt etter størrelse, men det er også mange fotografer som synes at det er bortkastede penger og at de er klønete å bruke dem.

Du bør altså bruke et UV-filter hvis du vil ha ekstrabeskyttelse for frontlinsen på objektivet og kan leve med at det i sjeldne tilfeller kan gi reflekser.

Les mer om filtre til fotografering i Digital FOTO

I fotobutikkene kan du også kjøpe en rekke andre filtre som faktisk gir deg helt nye bildemuligheter.

I Digital FOTO nr. 4/2019 kan du lese om hvordan polariseringsfiltre, gråfiltre og graderte filtre kan gi deg langt flottere bilder.

Kjøp bladet i butikken eller tegn et abonnement og få en kraftig kikkert og 2 numre av Digital FOTO levert i postkassen for 49 kroner + porto og ekspedisjon. Til sammen 98 kroner.

Med et abonnement får du også tilgang til de nyeste utgavene av bladet i magasin-appen vår, Wype, samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 500 videokurs om fotografering og bildebehandling.

Kanskje du er interessert i...