Landskapsfotograf beveger seg rundt i Norges flotte fjell, hvor han er fotografert i blåtimen
© Shutterstock

5 typer utstyr til landskapsfotografer

Det finnes mange typer utstyr som landskapsfotografer liker å bruke til å fange flotte motiver med i all slags vær. Her har vi samlet fem av de viktigste utstyrstypene til deg.

Mange dyktige landskapsfotografer har til felles at de vet hvordan de pakker en god fotoveske til formålet sitt. 

Den må nemlig ikke inneholde for lite av skarpe objektiver, filtre og annet kvalitetsutstyr, men det er nesten enda viktigere at den ikke blir for tung. Som fotograf må du ofte gå lange turer for å komme deg rundt til motivene dine. 

1. Ta på deg turstøvlene og husk regntrekket

Det første utstyret er derfor riktige tursko eller turstøvler, for det er veldig ofte deres fortjeneste at du som fotograf kommer deg frem til riktig posisjon, der du kan fotografere de eventyrlige landskapsmotivene.

Skal du på lengre fotturer, anbefaler vi i tillegg at du bruker egnede sokker som forhindrer at du får gnagsår på føttene dine. 

I tillegg er det også lurt å ha med regntøy og regntrekk til både fotograf og kamera, for mange av de beste landskapsmotivene dukker opp når været viser seg fra sin mest krevende side. 

mann iført turstøvler går bort fra sti for å finne et sted å fotografere fra

Vil du være sikker på å kunne ta gode landskapsbilder på den neste fototuren din, finner du inspirasjon på nettjenesten Google Maps fra andre brukeres bilder tatt i området der du vil gå på tur.

© Shutterstock

Pakk ditt skarpeste objektiv 

Du har kanskje hørt at du alltid må ta landskapsbilder med vidvinkelobjektiv, men det er en sannhet med modifikasjoner.

Du kan nemlig ta gode bilder av landskapsmotiver med lengre brennvidder enn som så. Det krever bare at du er villig til å bevege på deg. 

Det som til gjengjeld ofte er mye viktigere, er at du har med deg ditt skarpeste objektiv når du skal ut og fotografere landskap. 

Jo skarpere objektivet leverer, desto artigere er det nemlig å granske blinkskuddene når du kommer hjem og for eksempel importerer dem til redigeringsprogrammet. 

Test derfor gjerne objektivene dine på forskjellige blenderåpninger, f.eks. fra F4.0 til F13, og sjekk hvor det blir skarpest.

> Les også Slik overfører du best bildene dine til datamaskinen

Polariseringsfilter glatter ut vann og fjerner reflekser

Et filter som er spesielt populært blant landskapsfotografer, er polariseringsfilteret, som sørger for å begrense lyset slik at det bare kommer fra én vinkel. 

Det byr på flere fordeler, blant annet at det øker fargemetningen og kontrasten i bildet, noe som ofte gjør det mer spennende. 

Filtrene fås i mange varianter med forskjellige styrker og fatninger, og du kan også få variable polariseringsfiltre som gjør at du kan redusere lysmengden som kommer frem til bildebrikken i kameraet flere ganger. 

Det har også den fordelen at du kan glatte ut vannet i et fossefall eller en brusende elv så det blir behagelig mykt og flott å se på.

Vann ved stranden glattes ut med lang lukkertid

Med både pola- og ND-filtre får du mulighet til å bruke lengre lukkertider som glatter ut vann og andre bevegelser på en flott måte. 

© Shutterstock

Reisestativet gir deg frihet

Vi kommer ikke utenom at et godt stativ er enormt viktig for de fleste landskapsfotografer, og jo lettere det er, desto oftere får det også lov til å bli med på tur. 

Derfor anbefaler vi deg å se etter stativer der «reise» eller «lettvekt» er den del av navnet, for det vil ofte gi deg det beste utvalget av egnede stativer til landskap. 

Når du velger stativ er det i tillegg lurt å teste det utslått før du kjøper, for da vil du blant annet kunne se om stativbena er for tynne og ustabile til å støtte utstyret ditt. 

> Les også Slik velger du riktig stativ

Kikkerten sparer bena og gir deg bedre bilder

Det siste nyttige utstyret du kan ta med deg på neste landskapstur utendørs, er en god kikkert til mellomdistanse, for eksempel med 8x zoom. 

Med den kan du nemlig ofte se og vurdere om det er verdt å gå mot et landemerke for å ta bilder der. 

Vi anbefaler at du velger en lett kikkert, men med en objektivdiameter på minimum 40 mm. Det sørger for at du også kan få glede av kikkerten når skumringen senker seg og ikke bare midt på dagen. 

> Les også Delta i konkurransen om en kikkert med smartfokus

Kanskje du er interessert i...