Mann gir tommelen ned
© Shutterstock

6 produkter som floppet dette tiåret

Hvert år kommer det produkter som lover gull og grønne skoger. Noen innfrir forventningene, mens andre aldri når helt opp. Vi har funnet noen av de største floppene fra siste tiår. Se om du kjenner igjen noen av dem.

6. januar 2020 av Jeppe Vestergaard

Vi kan konstatere at ikke alle gode ideer selger.

Vi har funnet seks produkter som umiddelbart virket geniale, men som aldri ble noen stor hit.

1. Den gangen GoPro prøvde å fly

Høyt å fly, dypt å falle. Det var et ordspråk GoPro erfarte etter at de sendte dronen GoPro Karma på markedet i 2016.

GoPro havde forgjeves forsøkt seg på et samarbeid med droneprodusenten DJI. Da et samarbeid ikke lyktes, måtte GoPro lage sin egen. Dronen ble døpt Karma.

Dronen haltet etter DJI Mavic Pro på nesten alle parametre. I tillegg hadde den en uheldig tendens hvor holderen til batteriet kunne løsne så strømmen forsvant under flyvingen. Uten strøm styrtet dronen mot bakken.

Akkurat som dronen styrtet GoPros droneeventyr. De lukket derfor droneavdelingen sin i 2018.

> Les også nyheten, vi skrev da GoPro forsøkte å sende GoPro Karma tilbake på markedet.

GoPro Karma

GoPro Karma var et forsøk på en drone som skulle ta opp kampen mot DJI. Dessverre for GoPro fikk den aldri luft under vingene. 

© GoPro

2. Lytro skulle sikre perfekt fokus

Lytro Illum

Lytro Illum var et flott kamera som hadde et meget enkelt uttrykk. Teknikken inne i kameraet var imidlertid langt fra enkel.

© Lytro

I 2015 skulle livet bli mye enklere for fotoentusiaster. Ihvertfall hvis det var opp til kameraprodusenten Lytro. 

Kameraet Lytro Illum kunne nemlig fange alle tenkelige fokusdybder i bildet, så du i etterkant kunne velge hvor skarpheten skulle ligge.

Kameraet fikk stor oppmerksomhet før lanseringen. Dessverre for Lytro klarte de ikke helt å innfri forventningene.

Kameraet Lytro Illum ble aldri den suksessen verden hadde forventet. I 2018 ga Lytro seg og ble delvis kjøpt opp av Google, som imidlertid ikke hadde interesse av å fortsette med  kameraet.

> Les også vår anmeldelse av Lytro Illum.

3. Innebygd projektor

En liten skjerm på baksiden av et kamera er ikke stor nok til å vise bilder for familie og venner, så Nikon laget kompaktkameraene Nikon Coolpix S1000PJ og S1100PJ, som hadde innebygde projektorer. 

De kunne sende bildene opp på veggen, så ingen trengte å se på en altfor liten skjerm.

I 2011 anmeldte vi Coolpix S1100PJ, som vi ga en blandet mottakelse. Vi kunne egentlig like funksjonen med projektoren, men bildekvaliteten i kameraet var vi ikke imponerte over.

Den morsomme ideen varte da heller ikke lenge, for i 2012 valgte Nikon å ta kameraene ut av produksjon, og de er ikke blitt erstattet av andre modeller.

> Les også vår nyhetsartikkel da det første Nikon med projektor kom på markedet.

Nikon Coolpix S1100PJ

Slik så Nikon Coolpix S1100PJ ut.

© Nikon

4. Farsott i flere dimensjoner

I begynnelsen av tiåret var 3D en stor hit – ihvertfall blant produsenter av tv, men også kameraer.

I 2010 lanserte Panasonic verdens første 3D-objektiv som kunne brukes på noen av de speilløse systemkameraene deres.. Både Fujifilm og Panasonic kom dessuten med kompaktkameraer med to objektiver til 3D.

Perioden med 3D ble imidlertid kort for produsentene. I dag snakker vi ikke mye om 3D-kameraer, og fjernsyn har i dag sjelden fokus på 3D-teknologien.

Vi finner derfor ingen kompaktkameraer med mulighet for 3D-opptak. Teknikken brukes nesten kun profesjonelt i dag.

> Les også om våre forventninger til de første 3D-kameraene.

5. Dyrt kamera til iPhone

Vi mente at kameraet DxO One var en genistrek da vi anmeldte det i 2016. Kameraet kunne tilkobles en iPhone og kunne ta bilder med 20 millioner piksler.

Vi var imponerte over bildekvaliteten, men måtte også erfare at det hadde noen alvorlige feil. Kameraet falt fort av mobilen, det hadde kort batteritid og virket kun til iPhone. Og så kostet kameraet intet mindre enn 5.990 kroner.

DxO One fikk aldri hull på markedet og gikk derfor ut av produksjon.

> Les vår anmeldelse av DxO One her.

DxO One

DxO One hadde en lightning-port som kun passet til iPhone. Det ble aldri produsert til Android.

© DxO

6. Kameraene som aldri kom

Vi var faktisk ganske begeistret da Nikon i 2016 annonserte tre nye kompaktkameraer med store bildebrikker som på papiret kunne ta bilder i høy kvalitet uten at kameraene var spesielt store.

Den såkalte DL-serien ble imidlertid rammet av uhell. Det oppsto forsinkelser på grunn av et jordskjelv i det vestlige Japan, og etter det var det problemer med integrerte kretsløp. Kameraene ble derfor forsinket og i starten af 2017 måtte Nikon erkjenne at de ikke ville få solgt et eneste DL-kamera.

Problemene med kameraene betydde nemlig at omkostningene var blitt for store. Samtidig var det generelle salget av kameraer tregt. I følge Nikon tapte de 1,8 milliarder kroner på prosjektet.

> Les også nyheten vi skrev da Nikon annulerte DL-serien.

Nikon DL

Nikon annonserte tre DL-kameraer. Dessverre for Nikon ble det aldri solgt et eneste ett.

© Nikon

Kanskje du er interessert i...