To personer holder opp en lysstav som lyser opp ansiktene i skumringen
© Shutterstock

Dette kan du med LED-lys

Det dukker stadig opp nye LED-lyskilder på markedet, og som fotograf kan du ikke bare bruke dem til å lyse opp i mørket, men også til å gi bildene og videoene dine et merkbart løft. Her ser du hvordan.

De siste årene har de små, håndholdte LED-lysene åpnet nye verdener for fotografer fordi det er mulig å fange helt nye motiver. 

Du trenger nemlig ikke lenger trekke med deg skjøteledninger for å ta gode bilder i nattemørket, og ofte er LED-lysene både rimelige og fulle av kreative innstillinger.

Her har vi samlet LED-lyskildene som kan gi de mørke nattbildene dine et markant løft. 

Ta portrettbilder overalt med smarte lyskuber

De siste årene er de små LED-lysene blitt veldig populære blant mange fotografer, særlig blant dem som tar portrettbilder. 

Lysene er nemlig enkle å ha med seg og kan gi deg et fast lys når du er på farten. Dette gjør det enklere å ta gode portrettbilder fordi du hele tiden kan se hvordan lyset faller på modellen din. 

Det kan du for eksempel ikke gjøre med en blits, og en annen fordel er at autofokus i kameraet fungerer som det skal når det allerede er nok lys på motivet. 

LED-lys av merket Aputure kan løfte portrettbildene dine

De ofte kube- eller kredittkortformede lysene fås i mange forskjellige størrelser og prisklasser. Her ser du modellen Aputure AL-MC RGB LED, som kan skifte farge. 

© Aputure

De minste lysene snur opp ned på makro

Tidligere var den eneste muligheten du hadde til å ta gode makrobilder å skaffe deg en kraftig blits som du kunne sette oppå kameraet med en diffuser.

I dag kan du imidlertid også bruke LED-lys til å ta gode makrobilder, og i tillegg til å være mobile fordi de bruker batteri, kan lysene også komme veldig nær de små motivene siden selve lysene er så små. 

Og siden lyset er fast kan du til og med bruke objektiver med autofokus. Dermed blir du ikke så avhengig av å fotografere svært stillesittende insekter og lignende. 

To sopper står i mosebunnen og er lyst opp av et LED-lys

Med bare ett LED-lys kan du lyse opp i skogbunnen og ta fantastiske nærbilder av sopp, blomster og insekter.

© Shutterstock

Lysstaver er best til lysmaling

Blant de andre lystypene som vi nå får stadig flere av, finner vi LED-lysstavene. 

De gir et behagelig lys og kan i likhet med noen av de mindre LED-lysene også skifte farge. 

Det gjør det blant annet mulig å skape kreative bilder med lysmaling, der du kan utnytte lysenes stavlignende form til å tegne kreative mønstre i nattens mulm og mørke.

I prinsippet er det bare fantasien som setter grenser, og du kan for eksempel også feste mindre LED-lys på en drone og lage lysmaling med dem. 

På bakken er imidlertid lysstavene helt enestående, og i tillegg til flotte farger kan flere av dem også simulere forskjellige typer lys, som for eksempel en politibil eller en flimrende TV. 

>Les også  Slik tar du bedre bilder i mørket allerede i kveld

Mann fotografert med lang lukkertid bruker lysmaling til å skape et interessant bilde

Dette bildet kan du skape ved å svinge en LED-lysstav mens kameraet tar opp med lang lukkertid. Det finnes mange modeller, f.eks. TL60 fra Godox, og lysstavene fås i mange forskjellige prisklasser – noen under tusenlappen. 

© Shutterstock

Fiberoptisk stav

Den svært rimelig, men likevel artige lyskilden selges i leketøybutikker, og av og til kan du være heldig og få dem for under 100 kroner. 

Det gjør imidlertid ikke bildene dårligere, og du kan få imponerende portrettbilder der de små lysdiodene tegner konturene av motivet hvis du stiller inn kameraet riktig.

Eksperimenter med innstillingene dine, og start gjerne med lavest mulig ISO-verdi. Gjør lukkertiden gradvis lengre til du har nok lys til bildet – for eksempel fra ett til ti sekunder.

> Les også Skap magiske bilder ved å male med lys

Lystråder i ulike farger tegner konturene av en kvinnes ansikt i mange farger

Kombinert med lang lukkertid kan du bruke en fiberoptisk lysstav i flere farger til å lage et portrett som dette hvis modellen klarer å ligge helt stille. 

© Shutterstock

LED-lys egner seg også til film

De mobile LED-lysene kommer ikke bare til sin rett når du tar stillbilder, for de er nemlig også uunnværlige hvis du som fotograf har lyst til å lage videoer. 

Her kan de blant annet gjøre det mulig å ta opp i utfordrende lys, for eksempel i motlys eller lignende situasjoner. 

Hvis du har skaffet deg tre av disse små lysene, kan du få optimal lyssetting der ett fungerer som hovedlys, mens de to andre gir kantlys og sidelys.

Det kan løfte klippene dine fra hjemmevideo og nesten opp til spillefilmnivå, uten at du må kjøpe store og dyre kameraer. 

>Les også Så enkelt er det å lage flotte videoer i iMovie og Video Editor

Kanskje du er interessert i...