Datamaskin med kamera

Slik får du bedre plass på datamaskinen

Når harddisken er full, er det enkelt å rydde opp slik at du får plass til nye opptak. Se hvordan du frigjør mer plass på både Mac og Windows.

17. oktober 2022 av Kristoffer Engbo

Hvis det blir trangt på datamaskinens harddisk, risikerer du at Photoshop ikke fungerer fordi det ikke er plass til midlertidige filer. Du kan heller ikke lagre nye opptak, og du blir møtt med konstante advarsler fra operativsystemet.

Det kan du fikse nå.

I tillegg til en generell opprydding i bilder som du uansett ikke vil lagre, duplikater og lignende, kan en rekke grep frigjøre plass på både Mac- og Windows-datamaskiner.

Tøm papirkurven

Når du sletter filer, forsvinner de som standard ikke umiddelbart, men legges derimot i papirkurven, der du fortsatt har mulighet til å gjenopprette dem hvis du angrer.

Også her tar filene opp plass, og du kan spare mange gigabyte ved å tømme papirkurven. På både Mac- og Windows-datamaskiner høyreklikker du på papirkurven og velger Tøm papirkurven eller lignende.

Tøm mappen Nedlastinger

Som standard legger MacOS og Windows nedlastede filer i mappen Nedlastinger, og det er en god idé å sjekke denne av og til og slette filene du ikke lenger trenger. Gå derfor gjennom mappen.

>Les også: 8 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

Slett programmer

Det er ingen grunn til å ta vare på programmer som du uansett aldri bruker. De tar bare opp plass på harddisken. Slett de du ikke bruker ved å velge Innstillinger og Apper på Windows. Klikk på programmene du vil slette, og velg Avinstaller. 

På en Mac åpner du Finder og velger Programmer. Deretter kan du dra apper du ikke bruker, ned i papirkurven.

Mappen Apper på Mac

Du kan bare dra programikonet ned i papirkurven for å slette programmer på Mac.

Slett gamle versjoner av Photoshop

Omtrent én gang i året kommer det en ny versjon av f.eks. Photoshop, og abonnerer du på Creative Cloud får du automatisk tilbud om den nyeste versjonen. Vanligvis slettes imidlertid ikke den gamle når du installerer den nye, og derfor kan du ha flere versjoner av programmet på datamaskinen.

Du sletter de gamle versjonene ved å åpne Creative Cloud. Under Alle applikasjoner ser du programmene du har installert. Hvis det er duplikater, sletter du de eldste ved å klikke på de tre prikkene ved programmet og velge Avinstaller.

>Les også: 4 gratisprogrammer til bildebehandling

Tøm papirkurven i Bilder på Mac

På en Mac er det ikke nok bare å tømme papirkurven i dokken. Appen Bilder har sin egen papirkurv, så hvis du har ryddet opp og slettet mange bilder i Bilder, ligger de fortsatt i programmets papirkurv, der de automatisk slettes etter 30 dager. Hvis du trenger plassen med en gang, kan du tømme appens papirkurv selv.

Bilder-appen på Mac.

Velg papirkurven, som f.eks. heter Nylig slettet, på venstre side av Bilder, og klikk deretter på knappen Slett alle eller Delete All oppe til høyre. 

Slett unødvendige filer i Windows

Du kan ofte fjerne mange gigabyte ved å ta en såkalt diskopprydding på Windows-datamaskiner. Her kan operativsystemet slette f.eks. midlertidige filer, installasjonsfiler med oppdateringer og annet du vanligvis ikke trenger.

>Last ned motivkortene våre til bedre bilder her

Diskopprydding på Windows

Du kan se hvor mye plass du sparer ved hvert punkt når du foretar en diskopprydding.

Du foretar en diskopprydding ved å velge Denne PCen og høyreklikke på harddisken du vil rydde opp på. Velg Egenskaper og klikk på Diskopprydding. Klikk på Rydd opp i systemfiler. Nå får du en liste over ting du kan slette. Hak av ved de du vil slette, og så klikker du på OK for å slette dem.

Kanskje du er interessert i...