Mand flyver drone

Hvis du bor i tettbegynd strøk, kan det virke innlysende å bo i hagen, men ofte er dette ulovlig.

© Shutterstock

3 måter du risikerer å bryte loven med dronen din på

Droner gir deg mulighet til å ta unike og fantastiske bilder fra luften. Men hvis du ikke kan reglene for droneflyvning, kan du risikere å få unødvendige bøter.

15. mars 2021 av Christian Trant

Droner er favorittleketøyet til mange hobbyfotografer. De gir deg nemlig mulighet for å ta bilder det for få år siden bare var mulig å ta fra et helikopter.

I dag kan nær sagt alle fotografer med en drone ta del i gleden, men du risikerer å bryte loven hvis du ikke setter deg godt inn i reglene.

Du må nemlig følge ett regelverk som er reguleret gjennom EU, men samtidig har vi også lokale bestemmelser for Norge. Disse kommer vi nærmere inn på senere.

Særlig tre punkter kan skape forvirring, og det kan ende med at du bryter loven. Her kan du se hvilke.

1. Ikke fly i din egen hage i byen
2. Noen naturområder er dronefrie områder
3. Ikke fly nært flyplasser

1. Ikke fly i din egen hage i byen

Det er innlysende å tenke at du kan bruke din egen hage til flyvningen, for den er jo tross alt din egen, og du bestemmer over den.

Men du kan faktisk bryte straffeloven hvis du gør det. Det er nemlig ikke fritt fram å fotografere eller overvåke personer som befinner seg på et ikke fritt tilgjengelig sted – for eksempel i sin egen hage, på samme måte som at du ikke kan stå ute i gaten og fotografere naboen på solsengen. 

Du kan heller ikke fotografere på en slik måte at du «ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs adferd krenker en annens fred» (Straffeloven §390 a).

Les også: Hva er en drone med kamera? – og hvorfor bør du kjøpe en?

Eneboliger sett fra fugleperspektiv


© Shutterstock

2. Noen naturområder er dronefrie områder

Droner kan gi deg magiske naturbilder, for fra luften kan du virkelig se hvor storslåtte landskapene er. Dessverre er det mange steder det er forbud mot flyvning for dronepiloter, for eksempel nasjonalparker og vernede naturområder.

For å finne ut om du befinner deg i et verneområde, kan du for eksempel sjekke kart i Naturbase.no. Her vil du kunne se om området du har tenkt å fly drone i, er et verneområde.

Deretter må du søke i Lovdata eller Naturbase etter forskriften. I forskriften for vern av Langsua nasjonalpark står det at «Unødvendig støy er forbudt. Bruk av motordrevet modellfly og lignende er forbudt.»

Dermed er droneflyvning i Langsua nasjonalpark ikke lov, mens på Hardangervidda kan det være lov så lenge du oppfører deg «omsynsfullt og varsamt for ikkje å skade natur- og kulturverdiar, forstyrre dyreliv eller beitedyr eller vere til ulempe for andre».

3. Ikke fly nært flyplasser

Det er kanskje ikke noe man tenker over så ofte, men faktisk er det ikke så rent få av oss som bor innenfor sikkerhetsavstanden til disse, nemlig hele fem kilometer. Blir du tatt for dette uten å ha gjort en egen avtale om det, kan du fort være i trøbbel. Du må også holde 50 meters avstand til for eksempel veier.

> Se stor videoserie: 10 flotte naturfenomener du må fotografere.

Kanskje du er interessert i...